Глава МЗС Угорщини поскаржився, що місія ОБСЄ не хоче їхати на Закарпаття: Це неприпустимо і скандально

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто поскаржився, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ не дозволяє своїм членам контактувати з представниками угорської меншини на Закарпатті. Про це він заявив на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ, повідомляє «Європейська правда».

Сіярто нагадав, що просив Албанію, яка зараз головує в ОБСЄ, направити спостерігачів на Закарпаття, де 30 листопада СБУ провела обшуки у представника одного з місцевих благодійних фондів.

Однак, за словами Сіярто, глава спеціальної моніторингової місії в Києві заборонив її членам контактувати з угорцями Закарпаття, а дозволив поговорити лише з українськими спецслужбами. «Це неприпустимо, обурливо і скандально. Це суперечить цілям і принципам ОБСЄ та рішенню про створення цієї спеціальної спостережної місії, у яку Угорщина також робить свій внесок», — заявив Сіярто.

Угорський міністр попросив премʼєр-міністра Албанії вжити заходів, щоб місія ОБСЄ могла звʼязатися з представниками угорської громади.

Крім того, Сіярто заявив, що Угорщина блокуватиме зближення НАТО й України, допоки українці «будуть тиснути на угорську нацменшину».

Нагадаємо, 30 листопада в Закарпатській області СБУ провела обшуки у представника одного з місцевих благодійних фондів через можливе втручання у внутрішньополітичну ситуацію у країні на користь Угорщині. На обшуки відреагували в МЗС Угорщини та викликали посла України. А у правлячій партії Угорщини «Фідес» обшуки назвали «громадянською війною».