В Азербайджані заявили, що готові надати вірменам у Нагірному Карабаху культурну автономію

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Азербайджан готовий надати вірменам у Нагірному Карабаху культурну автономію, а також збереже усі вірменські пам’ятки.

Про це заявив в інтерв’ю ТАСС посол Азербайджану в РФ Полад Бюльбюль огли.

«Статусу Нагірного Карабаху на сьогодні немає. Це може бути в кращому плані культурна автономія для вірменського населення, яке там проживає», — пояснив він.

Також посол розповів, що азербайджанське населення почне поступово повертатися до Нагірного Карабаху. Він зазначив, що майже мільйон азербайджанців втекли звідти після війни на початку 1990-х років.

Окремо він наголосив, що Азербайджан не буде знищувати вірменські пам’ятники та об’єкти культури.

«Можу на своєму рівні гарантувати, що жодному памʼятнику історії, а тим більше духовності, шкоди завдано не буде. Всі історичні памʼятки, природно, будуть збережені», — підкреслив посол.

  • У ніч проти 10 листопада премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян і президенти Азербайджану Ільхам Алієв і Росії Володимир Путін підписали спільну заяву про припинення війни в Нагірному Карабаху, яка тривала півтора місяця (з 27 вересня). Сторони зазнали втрат — тисячі вбитих серед військових і сотні поранених під час обстрілів міст цивільних.
  • Азербайджан у цій війні отримав у боях 40% території невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки, включно з містом Шуша. Після припинення війни в Азербайджані почали святкувати перемогу, оскільки за домовленостями Азербайджан повертає під свій контроль переважну більшість територій Нагірного Карабаху. Президент країни Ільхам Алієв висміяв премʼєра Вірменії Пашиняна за його попередні заяви про наміри визнати незалежність Нагірного Карабаху.
  • Відповідно до угоди, у регіон Нагірного Карабаху прибули російські військові, яких називають «миротворцями». Це військові 15-ї окремої мотострілецької бригади із Самари, які брали участь у бойових діях на окупованому Донбасі. Ці дані ще у 2015 році озвучував командувач Генштабу ЗСУ Віктор Муженко. Крім того, за даними волонтера-розслідувача з організації InformNapalm Іраклі Комахідзе, військові брали участь в операціях з анексії Криму, а також перебували в зоні «грузино-абхазького конфлікту».
  • Після підписання угоди у Вірменії почалися протести проти прем’єра Пашиняна. Там вимагають його відставки та шукають способи анулювати угоду. Сам Пашинян підкреслює, що мирної угоди вимагала вірменська армія, оскільки є «певні проблеми», а ресурси для ведення бойових дій майже вичерпано.