Колишній стратег Трампа запропонував відрізати голову директору ФБР, який не догодив президенту. За це його видалили з соцмереж

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Колишній стратег Трампа запропонував відрізати голову директору ФБР, який не догодив президенту. За це його видалили з соцмереж

Gage Skidmore / Flickr

Низка соцмереж заблокувала акаунт колишнього стратега Білого дому Стіва Беннона після того, як він закликав відрізати голови двом американським урядовцям — доктору Ентоні Фаучі та директору ФБР Крістоферу Рею. Таким чином один із найближчих прибічників Дональда Трампа намагався пояснити жахливість наслідків для чиновників, які не погоджуються з політикою президента.

Про це повідомляє CNN.

Прихильник праворадикальних рухів та конспірологічних теорій, звільнений з адміністрації Дональда Трампа через свої звʼязки, виступив у епізоді онлайн-шоу War Room: Pandemic, в ефірі якого й розповів про розправу над чиновниками.

Беннон заявив, що Трамп переміг на виборах і мусить на другому президентському терміні звільнити керівника Інституту алергології та інфекційних захворювань США Фаучі, який критикував Білий дім за бездіяльність щодо коронавірусу, а також главу ФБР Рея.

«Я б насадив їхні голови на піки. Саме так. Я б поставив їх у двох кутках Білого дому як попередження для федеральних бюрократів. Або ти погоджуєшся з програмою, або тебе немає», — сказав він.

Доктор Фаучі не догодив оточенню Трампа, бо наполягав на серйозності коронавірусної кризи та неодноразово виголошував протиепідемічні рекомендації. Довгий час президент сперечався з науковцем у руслі своїх спроб применшення загрози коронавірусу.

Директор ФБР Рей потрапив у немилість через те, що не розпочав розслідування проти демократичного кандидата в президенти Джо Байдена, повідомляє The Washington Post. Також голова спецслужби заявляв, що Росія створює фейки для підриву кампанії Байдена. Трамп хотів звільнити Рея одразу після перемоги на виборах.

Шоу транслювали в Twitter, і соцмережа назавжди видалила акаунт Беннона, з огляду на порушення правил щодо пропаганди насильства. У Facebook відео було розміщене на сторінці колишнього президентського стратега близько десяти годин і набрало майже 200 тис. переглядів, доки його не видалили — також через заклики до насильства.

YouTube не лише видалила відео, але й назавжди заблокувала акаунт War Room. Крім того, акаунт Беннона видалили з сервісу Mailchimp, де також транслювали шоу.

Жорстока заява колишнього урядовця прозвучала після того, як низка інших прибічників та послідовників Трампа виступила з твердженням про перемогу республіканського кандидата та погрозами в бік його опонентів.

  • Стів Беннон — американський бізнесмен, інвестиційний банкір, правий ідеолог, головний менеджер виборчої команди Дональда Трампа. Після обрання Трампа президентом — короткий час головний радник та стратег Білого дому, член Ради національної безпеки США.
  • Ідеї Беннона, його погляди на свободу слова та ЗМІ розійшлися з уявленнями частини республіканської партії. Деякі однопартійці називали його правим екстремістом і расистом. 5 квітня 2017 року Трамп вивів його зі складу РНБО, а у серпні 2017 звільнив з посади радника.
  • Ситуація з погрозами про відрізання голів — не перший скандал, до якого причетний Беннон. Під час кампанії 2016 року він керував праворадикальним таблоїдом Breitbard News, який критикували за расизм, сексизм і ксенофобію як ліберали, так і традиційні консерватори.
  • Наприкінці цього літа Беннона заарештували і звинуватили в шахрайстві у звʼязку з кампанією збору коштів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою. За версією слідства, він разом зі спільниками привласнив і витратив на власні потреби сотні тисяч доларів з бюджету стіни.
  • У вересні виявилося, що за фейковою науковою статтею про буцімто штучне походження коронавірусу стоїть також Беннон, разом зі своїм другом і партнером — китайським мільярдером Гуо Венгуєм.
  • Напередодні виборів 2020 року компромат на сина демократичного кандидата Джо Байдена надав виданню New York Post саме Беннон.