«Ліві намагаються вкрасти вибори». Facebook видалила групу з сотнями тисяч учасників, які хотіли протистояти «фальсифікаціям» у США

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Facebook заблокувала групу підтримки Дональда Трампа, що ставала дедалі популярнішою — кожні 10 секунд до неї приєднувались по тисячі користувачів. Головною причиною занепокоєння керівництва соцмережі стало поширення фейків про фальсифікації на виборах і заклики до насильства.

Про це повідомляє Reuters.

Група, яка називалась Stop the Steal і закликала «до бою на захист чесного голосування», за один день набрала 365 тисяч нових членів. Як заявила пресслужба Facebook, онлайн-спільноту організували для «делегітимізації виборчого процесу».

«Ми побачили тривожні заклики до насильства від деяких членів групи», — йдеться в повідомленні.

Рішення видалити групу ухвалили як винятковий захід — з огляду на «період підвищеного напруження». Після завершення виборів Трамп і відомі республіканці почали поширювати бездоказові твердження про фальсифікації виборів, а хештег #StopTheSteal став популярним.

Група Stop the Steal заздалегідь підготувалася до реакції керівництва Facebook і скерувала нових учасників до сторінки з реєстрацією на «подію, яку цензурують соцмережі».

Видаленою групою керувала протрампівська організація «Жінки за Америку понад усе», яка також організовувала акції протесту проти карантинних обмежень.

«Групі не було й 24 годин від заснування, і вона набрала понад 350 тисяч учасників. Ліві намагаються вкрасти вибори, а соцмережі їм допомагають. Це жахливо!» — прокоментувала у Twitter видалення групи її адміністраторка Емі Кремер.

Правила Facebook забороняють пропаганду насильства, повʼязаного з виборами, реєстрацією виборців і результатами голосування. Незадовго до виборів навіть відключили пропозиції вступати в політичні групи за інтересами користувачів.

Соцмережа створила групи як форуми для спільнот за інтересами, але наглядові організації та дослідники соцмереж стверджують, що їх можуть використовувати як розсадники дезінформації. На переконання антирасистської організації Color Of Change, інфраструктура соцмережі зараз використовується для підриву демократії.