Facebook і Twitter заблокували політолога Теліженка, який допомагав адвокату Трампа збирати компромат на Байдена

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Компанії Facebook і Twitter заблокували у своїх соціальних мережах акаунти політолога, колишнього співробітника посольства України у США Андрія Теліженка. Він допомагав адвокату Дональда Трампа Рудольфу Джуліані збирати інформацію про кандидата від Демократичної партії Джо Байдена та його діяльність в Україні, коли той був віцепрезидентом.

На блокування звернула увагу «Європейська правда».

Сторінка TelizhenkoAndr у Facebook не доступна, а Twitter-акаунт @AndriyUkraineTe відмічений як неіснуючий профіль.

На початку жовтня Державний департамент США анулював візу Теліженку. Це сталося майже одночасно із введенням Мінфіном США санкцій проти народного депутата Андрія Деркача, який теж співпрацював із Джуліані та вже названий урядом США «російським агентом з десятирічним стажем».

  • Андрій Теліженко працював у посольстві України у США у 2015—2016 роках. У січні 2017 року видання Politico опублікувало матеріал, в якому йшлося про те, що українська дипломатична місія нібито втручалася у президентські вибори у США та підтримувала Гілларі Клінтон.
  • Одним з головних спікерів публікації Politico був Андрій Теліженко. Він, зокрема, заявляв, що під час його служби в посольстві України у США — з грудня 2015 до червня 2016 року — він бачив, як посольство надавало перевагу Гілларі Клінтон перед Дональдом Трампом. А посол Валерій Чалий, за його словами, особисто давав вказівки не підтримувати кампанію Трампа. Україна це заперечує.
  • 14 жовтня газета New York Post опублікувала нібито переписку Хантера Байдена зі співробітником української компанії Burisma Вадимом Пожарським. У ній йшлося, що Джо Байден, будучи віцепрезидентом США, у 2015 році завдяки синові зустрічався з Пожарським, хоча пізніше стверджував, що подібного роду контактів у нього ніколи не було.
  • У той же день у NYP опублікували другу порцію «компромату» на Хантера Байдена, де йдеться про його звʼязки з китайськими чиновниками, а також присутні його фотографії у стані наркотичного спʼяніння. За інформацією видання, матеріали знайшли на забутому в сервіс-центрі ноутбуці, який нібито належав Байдену-молодшому.
  • Facebook видалила сторінку депутата Верховної Ради Андрія Деркача після анонсу чергової порції «компромату» на сімʼю Байдена. У Facebook пояснили, що акаунт Деркача видалений за порушення правил соцмережі (закликав втручатися у виборчий процес).