Росія веде пропаганду проти вакцини AstraZeneca. У хід ідуть фейки про мавп

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія активно веде кампанію з дезінформації проти британської вакцини від коронавірусу, яку розробляють Оксфордський університет і компанія AstraZeneca.

Як повідомляє газета The Times, саме Росія стоїть за більшістю мемів, агіткартинок проти вакцини і закликів у соцмережах. При цьому дезінформація транслюється і на російському федеральному ТВ, зокрема в програмі «Вести недели» з Дмитром Кисельовим.

Пропаганда Росії, як пише газета, спрямована здебільшого на країни, яким РФ хоче продавати свою вакцину «Супутник V». Також дезінформація ретранслюється і на західні країни.

Провідною темою кампанії проти вакцини є той факт, що вона розробляється на основі вірусу шимпанзе. Тему «перетворення людей на мавп» росіяни активно обіграють і виставляють свою вакцину як найуспішнішу розробку, при тому, що хід її досліджень приховується.

Скриншот

Низка британських видань опублікувала скріншоти з соцмереж і меми, які використовуються у пропаганді. Зокрема були показані плакати з «Дядечком Семом» і «мавпячою вакциною», картинки шимпанзе у лабораторному халаті і пародія на фото премʼєр-міністра Бориса Джонсона в образі «снігової людини», яка йде з папкою AstraZeneca.