BBC: Азербайджан обстріляв військовий об’єкт на території Вірменії. Згідно з Договором про колективну безпеку Росія має заступитися

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
BBC: Азербайджан обстріляв військовий об’єкт на території Вірменії. Згідно з Договором про колективну безпеку Росія має заступитися

@atanessi / Twitter

Кореспонденти BBC зафіксували обстріл силами Азербайджану військового об’єкту на території Вірменії неподалік кордону з Нагірним Карабахом. Ця подія має спровокувати дію Договору про колективну безпеку, в якому головує Росія, повідомляє BBC.

Азербайджан знищив оперативно-тактичний ракетний комплекс Вірменії «Ельбрус» в околицях прикордонного міста Варденис 14 жовтня.

Баку визнав атаку і мотивував її тим, що комплекс загрожував безпеці цивільного населення. Єреван заявив, що комплекс виконував рутинне чергування і не становив жодної загрози.

Це стало проблемою для Росії, яка головує в Організації договору про колективну безпеку. Унаслідок атаки вірменської території Москва має надати Єревану військову допомогу для боротьби з Азербайджаном. Наразі Росія намагається примирити ці країни.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що російські військові перевірять факт атаки.

Кореспонденти BBC переконалися, що ця атака не була єдиною — за їхніми даними, Азербайджан часто бомбить саме Вірменію, а не Нагірний Карабах, зайнятий вірменами.

Зазначається, що внаслідок атаки азербайджанського безпілотника на ракетний комплекс біля Варденису постраждав 14-річний хлопець.

Також біля села Сотк, в якому розташована військова частина, під вогонь потрапив цивільний автобус — на щастя, ніхто не постраждав.

Як повідомляє BBC, Азербайджан скинув міни на поля між селами Шатджрек і Шатаван, де пасуть худобу та вирощують картоплю. На думку місцевих мешканців, ціллю азербайджанських сил було село, але вони «промахнулися».

Унаслідок авіаудару по селу Мец Масрик, що за 10 км від кордону з Азербайджаном, постраждали троє його мешканців, один з них загинув.