Понад 50 осіб. В ООН назвали кількість цивільних жертв у Нагірному Карабаху

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховний комісар ООН із прав людини Мішель Бачелет повідомила, що, починаючи з 27 вересня (початок активних бойових дій), у районі Нагірного Карабаху загинуло щонайменше 53 мирних жителі.

Про це йдеться в її заяві.

«Інформація з різних джерел, яку Управління ООН з прав людини не змогло перевірити самостійно, свідчить про те, що станом на 8 жовтня в результаті бойових дій було вбито близько 53 цивільних осіб, серед яких є діти. Повідомляється, що переважна більшість будівель, зокрема будинки, школи та інші цивільні обʼєкти, які зазнали руйнувань, були розташовані в Нагірному Карабасі», — сказано в заяві.

В ООН стурбовані тим, що війська Вірменії за підтримки невизнаної Нагірно-Карабаської республіки (НКР) та Азербайджану використовують для обстрілів важке озброєння, в тому числі ракетні системи.

Бачелет закликає сторони припинити вогонь.

  • 4 жовтня Міноборони Азербайджану заявило про обстріл міста Гянджа з території Вірменії. Офіційний Єреван заперечував звинувачення, а в НКР заявили, що вели вогонь по військовому аеродрому в Гянджі. Після цього в Азербайджані порушили справу проти лідера НКР за обстріл міста.
  • Через день Вірменія звинуватила Азербайджан в обстрілі ракетами столиці НКР Степанакерта і показала наслідки.
  • 9 жовтня в Москві почалися переговори між сторонами щодо врегулювання ситуації. Премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна готова до мирного врегулювання, але азербайджанська сторона наполягає на своєму — відводі вірменських військ із регіону.