В Азербайджані заявили про взяття під контроль нових територій Нагірного Карабаху. Вірмени ж «тактично відступають»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив, що його військові взяли під контроль низку населених пунктів у Фізулінському та Ходжавендському районах, які були під контролем невизнаної Нагірно-Карабаської республіки.

Про це він написав у своєму Twitter.

«Відважна азербайджанська армія звільнила від окупації села Гарадагли, Хатунбулаг, Гараколлу Фізулінського району, села Булутан, Мелікджанли, Кемертюк, Теке, Тагасер Ходжавендського району», — повідомив Алієв.

Водночас прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян випустив нове звернення до народу. У ньому він розповів про деталі мирних перемовин та ситуацію в Нагірному Карабаху. Пашинян визнав, що вірмени «тактично відступають».

«За 18 днів бойових дій наші героїчні війська трохи відступили на північному і південному напрямках. Противник змінив тактику, диверсійними групами намагаючись посіяти паніку в тилу. Армія оборони тримає під контролем ситуацію, завдаючи противнику важкі втрати в живій силі і техніці», — запевнив він.

За його словами, Азербайджан уже зазнав втрат у живій силі та техніці на суму понад мільярд доларів.

Що стосується перемовин, то, за словами Пашиняна, азербайджанська сторона вимагає негайно передати їй 5 із 7 районів, які контролюються невизнаною Нагірно-Карабаською республікою, а також озвучити чіткий графік передачі інших двох. Ще однією умовою було визнання статусу Нагірного Карабаху як території Азербайджану.

«Наш уряд, який успадкував цю переговорну базу, або, скоріше, переговорний майданчик, фактично відмовився обговорювати це питання в такий спосіб, тому що це було неприйнятно. За цих обставин, коли ми намагалися чітко заявити, що врегулювання питання без визначення статусу [Нагірного Карабаху] неможливо, Азербайджан відхилив будь-яке серйозне обговорення статусу, фактично заявивши, що єдиний статус, який може мати [Нагірний Карабах], — це щось автономне в складі Азербайджану», — пояснив Пашинян.