Навальний закликав ЄС ввести санкції проти оточення Путіна, а ексканцлера Німеччини Шредера назвав «хлопчиком на побігеньках» у Кремля

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Навальний закликав ЄС ввести санкції проти оточення Путіна, а ексканцлера Німеччини Шредера назвав «хлопчиком на побігеньках» у Кремля

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Російський опозиційний політик Олексій Навальний, якого отруїли речовиною з групи «Новачок», закликав Євросоюз ввести санкції проти високопосадовців, олігархів і найближчого оточення російського президента Володимира Путіна, але не проти всієї країни.

Про це він заявив в інтерв’ю німецькому таблоїду Bild.

Опозиціонер закликав заборонити їм в’їзд і заморозити їхні активи. «Вони вбивають людей, тому що хочуть залишитися при владі. Вони крадуть гроші, крадуть мільярди, а у вихідні літають до Берліну чи Лондону, купують дорогі квартири і сидять у кав’ярнях. Санкції проти всієї країни не працюють», — наголосив Навальний.

Також політик відреагував на заяву ексканцлера Німеччини, а нині голови ради директорів компанії «Роснефть» Герхарда Шредера, який назвав повідомлення про замах на опозиціонера «спекуляціями» і заявив про відсутність «фактів» отруєння.

«Це принизливо для німецького народу. І особливо для лабораторії Бундесверу [її результати встановили отруєння Навального «Новачком»]. Вони що, сфальсифікували результат свого дослідження? [...] Шредер був канцлером наймогутнішої країни Європи. А тепер — хлопчик на побігеньках у Путіна, який захищає вбивцю», — сказав політик.

Навальний вважає, що Шредер отримує в Росії не лише офіційну зарплату, але й «таємні платежі». «У мене немає документа, де чорним по білому написано: “Ось, містере Шредере, ваш портфель, набитий грошима”. Але в мене немає жодних сумнівів, що Шредер отримує таємні платежі», — підкреслив політик.

Напередодні Організація із заборони хімічної зброї підтвердила, що Навального отруїли речовиною з групи «Новачок». Отруту виявили в його біомедичних пробах. Речовина, якою його отруїли, формально не заборонена, але за своєю структурою подібна до двох хімікатів з групи «Новачок», які заборонили у листопаді 2019 року.

У МЗС Росії відреагували на результати експертизи і заявили, що планують у відповідь представити свою версію справи.