«Фантастична історія отримала продовження». Росія планує представити свою версію у відповідь на результати ОЗХЗ по Навальному

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Фантастична історія отримала продовження». Росія планує представити свою версію у відповідь на результати ОЗХЗ по Навальному

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Міністерство закордонних справ Росії звинуватило в упередженості результати експертизи Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), які підтвердили, що російського політика Олексія Навальний отруїли речовиною з групи «Новачок».

Про це йдеться у заяві на сайті МЗС.

«Звернули увагу на цілком передбачувану оперативність, з якою німецька сторона «погодилася» на публікацію на сайті ОЗХЗ [… ] Таким чином, фантастична, по суті, історія, ініційована з подачі Берліна його євроатлантичними союзниками укупі з керівництвом Технічного секретаріату ОЗХЗ, отримала своє продовження за заздалегідь спланованим конспірологічних сценарієм», — заявили у російському відомстві.

У відомстві заявили, що мають намір представити свою версію ситуації. «Надавши державам-учасницям Конвенції про заборону хімічної зброї хронологію закулісних маніпуляцій основних дійових осіб цієї вистави», — заявили у МЗС.

При цьому постпред Росії при ОЗХЗ заявив, що Росія буде вважати ситуацію навколо Навального «низькопробною провокацією», поки не отримає докази.

Напередодні ОЗХЗ підтвердила, що Навального отруїли речовиною з групи «Новачок». Отруту виявили в його біомедичних пробах. Речовина, якою його отруїли, формально не заборонена, але за своєю структурою подібна до двох хімікатів з групи «Новачок». Їх заборонили у листопаді 2019 року.