Президент Франції заявив, що отруєння Навального очевидне, але заради миру в Європі з Росією треба працювати

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Президент Франції заявив, що отруєння Навального очевидне, але заради миру в Європі з Росією треба працювати

Aurelien Morissard / IP3 / Getty Images

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального — це очевидна спроба вбивства, і наслідки для Кремля залежатимуть від того, чи надасть він пояснення. В той же час, Макрон переконаний, що з Росією необхідно співпрацювати.

«Це очевидна спроба вбивства, вчинена на російській землі проти російського опозиційного лідера хімічною речовиною, створеною в Росії. Тому Росія повинна надати пояснення», — цитує Reuters слова Макрона з виступу в столиці Литви 28 вересня.

За його словами, наслідки для Росії залежать від пояснень Москви, якщо вона їх надасть Організації із заборони хімічної зброї. Водночас, Макрон висловив переконання, що з Росією необхідно працювати задля миру, передає Swissinfo.

Протягом останнього року Макрон намагався примирити Росію та Євросоюз, що призвело до невдоволення європейських лідерів. На зустрічі в Литві він знову вдався до цієї стратегії, хоча французькі урядовці й погоджуються з тим, що вона не працює.

«Якщо ми хочемо побудувати мир на європейському континенті, ми маємо працювати з Росією. Я кажу це, стоячи на землі, яка пройшла через найгірше, яка витримала репресії та смерті. Але ми не можемо поводитися так, ніби Європа — це далекий від Росії острів», — підкреслив французький президент.