Кремль про розмову Путіна з Макроном: Не можемо повірити, що Єлисейський палац свідомо злив у пресу запис

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кремль про розмову Путіна з Макроном: Не можемо повірити, що Єлисейський палац свідомо злив у пресу запис

Пресслужба президента російської федерації

Речник президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував статтю Le Monde, в якій описували розмову Володимира Путіна з президентом Франції Емманюелем Макроном про отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального.

У Кремлі заявили, що в статті «є неточності», і не вірять, що запис розмови могли передати у ЗМІ, передає «РБК».

«Тема берлінського пацієнта [Навального] дійсно обговорювалася в ході недавньої розмови Путіна і Макрона […] Разом з тим, газета зовсім не точна в переданих формулюваннях. І, будьмо справедливі, навряд чи вона могла бути точною. Інакше це означало б, що наші французькі партнери свідомо поділилися зі ЗМІ записом бесіди двох президентів, що не зовсім відповідає дипломатичній практиці […] Ми не можемо повірити в те, що Єлисейський палац свідомо, ну, по-російськи кажучи, злив у пресу запис бесіди двох президентів. Ну, це ж Франція. Франція не може такого робити. Ми в це навіть не хочемо вірити», — сказав Пєсков.

Він також зазначив, що Путін і Макрон можуть часто не погоджуватися один з одним, але це «не позбавляє їх діалог конструктивізму й ефективності». При цьому, додає він, якщо Макрон має якісь звинувачення на адресу Росії щодо отруєння Навального, то в Кремлі з цим «категорично не згодні».

«Але разом з тим ми не бачимо якихось прямих звинувачень і не хотіли б бачити», — сказав Пєсков і додав, що Росія звернулася за розʼясненнями до французької сторони.

Французьке видання Le Monde повідомило, що Путін під час останньої телефонної розмови з Макроном припустив, що Навальний сам отруївся нервово-паралітичною речовиною типу «Новачок», і назвав його «простим баламутом в інтернеті».

Згодом Навальний відповів на слова Путіна, написавши: «Зварив на кухні «Новачок». Впав у кому. Помер в омській лікарні».