Тихановська кличе Францію у посередники для вирішення кризи в Білорусі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Тихановська кличе Францію у посередники для вирішення кризи в Білорусі

Страна Для Жизни

Кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська хоче, щоб Франція взяла на себе функції посередника для вирішення ситуації в Білорусі. Про це вона заявила в інтерв’ю французькій газеті Le Figaro.

«Ми б хотіли, щоб Франція розпочала діалог і грала роль посередника для виходу з цієї кризи», — наголосила Тихановська.

При цьому вона додала, що поки не знає, чи буде в неї можливість зустрітися з президентом Франції Емманюелем Макроном під час його візиту до Литви наприкінці вересня. «Президенту Макрону потрібно говорити голосніше. Ми очікуємо від нього багато чого», — наголосила опозиціонерка.

Також Тихановська в інтерв’ю прокоментувала заяви самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка про намір провести реформу Конституції. На її думку, це лише спроба виграти час.

«Про це не може бути й мови. Якби Лукашенко справді хотів провести реформу Конституції, то думати про це потрібно було раніше. У цьому випадку це просто спосіб виграти час. Білоруси більше не хочуть бачити при владі цей режим», — зазначила вона.

Опозиціонерка вкотре висловила жаль через підтримку президентом Росії Володимиром Путіним саме Лукашенка: «Ми щиро шкодуємо, що президент Путін вирішив підтримати диктатора, проти якого виступає білоруський народ».

Тихановська згадала і про таємну «інавгурацію» Лукашенка, зазначивши, що він боїться свого народу і церемонію навіть не транслювали по телебаченню. «Вони [білоруси] більше не довіряють йому, вони більше не бачать у ньому свого президента», — підкреслила опозиціонерка.

Нагадаємо, раніше Тихановська заявила, що опозиція буде розглядати Росію як учасника процесу переговорів, якщо політичну кризу в Білорусі не вдасться вирішити без міжнародної допомоги.