Тихановська прокоментувала «інавгурацію» самопроголошеного президента Білорусі: Це фарс, Лукашенко просто пішов на пенсію

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Тихановська прокоментувала «інавгурацію» самопроголошеного президента Білорусі: Це фарс, Лукашенко просто пішов на пенсію

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська оприлюднила відеозвернення у зв’язку з «інавгурацією» самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, назвавши її «фарсом».

Відео оприлюднено у Telegram-каналі «Пул Першої».

«Сьогодні потай від народу Лукашенко спробував провести власну інавгурацію. Ми всі розуміємо, що відбувається. Ця спроба визнати себе легітимним привела тільки до того, що попередні повноваження закінчені, а новий мандат народ йому не видав. Ця так звана інавгурація, звичайно, фарс. Насправді, сьогодні Лукашенко просто пішов на пенсію», — заявила вона.

За словами Тихановської, це означає, що накази Лукашенка силовим структурам більше нелегітимні, а отже не підлягають виконанню.

«Я, Світлана Тихановська, є єдиним лідером, який обраний білоруським народом. І наше завдання зараз — разом побудувати нову Білорусь», — запевнила опозиціонерка.

Також Тихановська зазначила, що два дні тому закінчила візит до Брюсселя.

«Країни Європи підтримують білоруський народ у вимозі зупинити насильство, звільнити політвʼязнів і провести нові — чесні і прозорі — вибори. Вони готові надати реальну допомогу — існують серйозні інвестиційні пакети, які передбачені для Білорусі після перемоги демократії. І разом ми переможемо», — додала вона.

  • Олександр Лукашенко влаштував власну «інавгурацію» на посаду президента Білорусі 23 вересня у Палаці незалежності в Мінську. На церемонії він заявив, що вступає на посаду «з особливим почуттям гордості за білорусів».
  • Вперше в історії країни про інавгурацію не повідомляли заздалегідь на офіційному рівні. ЗМІ анонсували, що інавгурація відбудеться таємно. 23 вересня зранку до Палацу незалежності стягнули військову техніку і силовиків, зокрема з роти почесної варти. Також ЗМІ помітили президентський кортеж та велику кількість посадовців біля Палацу.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.