У Росії заарештували рахунки і квартиру Навального, поки він лежав у комі. Тепер опозиціонер винен «кухарю Путіна» мільйони рублів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Росії заарештували рахунки і квартиру Навального, поки він лежав у комі. Тепер опозиціонер винен «кухарю Путіна» мільйони рублів

Stringer /Anadolu Agency / Getty Images

Російські судові виконавці заарештували рахунки і квартиру опозиціонера Олексія Навального, поки той лежав у комі в німецькій клініці «Шаріте» через отруєння речовиною «Новачок». Це пов’язано з позовом від компанії «Московський школяр», що належить «кухарю Путіна» Євгену Пригожину — у 2018 році він втратив контракти внаслідок антикорупційного розслідування.

Про це повідомляє речниця російського опозиціонера Кіра Ярмиш у Twitter.

27 серпня, через тиждень після отруєння Навального, судові виконавці оголосили про арешт його фінансових рахунків і квартири в Москві — тепер він не зможе продати, подарувати або закласти її.

У рамках позову від компанії Пригожина також були арештовані рахунки керівниці YouTube-каналу політика Любові Соболь і рахунки «Фонду боротьби з корупцією», який займається розслідуваннями про походження статків державних діячів Росії.

Суд постановив стягнути з Навального, Соболь і ФБК 88 млн рублів — саме таку суму, на переконання позивача, не отримала компанія «Московський школяр» через розрив контракту на поставки дитячого харчування.

Що за «Московський школяр»?

У 2018 році Любов Соболь випустила розслідування, в якому довела, що спалах дизентерії у школах та дитячих садках пов’язаний з неякісним харчуванням, яке поставляла компанія Євгена Пригожина. Той втратив контракти і подав проти Навального та його ініціативи позов.

Восени 2019 року Московський арбітражний суд частково задовольнив вимоги «Московського школяра» та постановив видалити розслідування про компанію, спростувати наклеп і сплатити 88 млн рублів компенсації.

«Замість того щоб стати на бік постраждалих дітей, суд заступився за Пригожина, внаслідок чого були заарештовані рахунки і квартира людини, яка перебувала в комі. Мабуть, це вичерпна новина про російське правосуддя», — заявила Ярмиш.

Щоб не збирати гроші, Навальний оголосив про ліквідацію ФБК, але суд наполягав на тому, що заплатити все одно доведеться.

Примітно, що, попри жорсткий вирок суду, Пригожин пішов на поступки, оскільки в той час Навальний з наслідками отруєння лежав у комі. Він викупив борг опозиціонера, його наближеної Соболь і антикорупційної організації, щоб ті були винні особисто йому.

«Я маю намір роздягнути та роззути учасників цієї групи недобросовісних людей. Безумовно, якщо товариш Навальний віддасть богові душу, то особисто я переслідувати його на тому світі наміру не маю. Відкладу це на невизначений термін», — цитує наближеного до президента Володимира Путіна бізнесмена видання «Открытые медиа».

Юристи Пригожина почали працювати над примусовим стягненням боргу з 26 серпня, після того як берлінський госпіталь підтвердив отруєння Навального.