Премʼєр Італії заявив, що Путін погодився розслідувати отруєння Навального. У Кремлі відповіли, що той щось плутає

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Премʼєр Італії заявив, що Путін погодився розслідувати отруєння Навального. У Кремлі відповіли, що той щось плутає

Пресслужба президента росії

Прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив, що Володимир Путін готовий до розслідування отруєння опозиціонера Олексія Навального, і спільна робота Росії та Євросоюзу допоможе уникнути погіршення їхніх відносин. Проте у Кремлі зазначили, що між Конте і Путіним виникло «непорозуміння», оскільки там не вважають, що політика отруїли.

«Президент Путін запевнив мене, що Росія намагається встановити, що сталося, і сказав, що створить комітет для розслідування, готовий до співпраці з владою Німеччини», — цитує Reuters прем’єра Конте.

Напередодні з’явилася інформація, що німецькі дослідники встановили отруйну речовину — це новий тип нервово-паралітичного агента «Новачок». За задумом отруйників, опозиціонер Навальний мав померти на борту літака, де йому стало зле, але його життя врятувала швидка реакція пілотів і лікарів.

Зокрема, учені знайшли сліди речовини на пляшці з водою, яку пив політик під час внутрішнього авіарейсу в Росії. Сьогодні Навальний прийшов до тями після курсу лікування в німецькій клініці «Шаріте».

«Співпраця — це найкращий спосіб не допустити негативного впливу цих драматичних подій на відносини між ЄС і Росією», — зазначив Конте, якого вважають одним з близьких союзників Кремля у Європі.

У 2018 році правопопулістський політик Конте перед вступом на посаду прем’єра заявляв, що його уряд «перегляне систему санкцій» проти Росії та «захистить відкритість» щодо цієї держави, оскільки вона відіграє важливу роль у «вирішенні різних геополітичних криз», зазначав The Independent.

«Ми будемо сприяти перегляду санкцій, починаючи з тих, що принижують громадянське суспільство Росії», — зазначив тоді Конте у виступі перед Сенатом Італії.

Після заяви італійського прем’єра про необхідність співпраці між Росією та ЄС у розслідуванні отруєння Навального у Кремлі повідомили, що між Конте та Путіним могло бути «непорозуміння».

«Мабуть, виникло якесь непорозуміння. Справді, тему берлінського хворого порушували, і справді президент інформував свого італійського колегу, що вже значний час відбуваються дослідчі дії», — цитує РБК речника президента Росії Дмитра Пєскова.

За його словами, наразі немає юридичних підстав для відкриття кримінального провадження, оскільки аналізи російських спеціалістів показали відсутність отрути в організмі Навального.

«Путін повторив, що ми самі налаштовані на те, щоб пролити світло на причини того, що сталося, і зацікавлені в цьому», — додав Пєсков.