Die Zeit: Навального отруїли новим типом «Новачка», від якого він мав померти ще в літаку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Die Zeit: Навального отруїли новим типом «Новачка», від якого він мав померти ще в літаку

Oleg Nikishin / Epsilon / Getty Images

Російського опозиційного політика Олексія Навального отруїли новим типом нервово-паралітичної речовини з групи «Новачок» — більш небезпечним, ніж попередні відомі варіації.

Про це пише німецька газета Die Zeit з посиланням на неназвані джерела.

Видання зазначає, що про це свідчать результати аналізів, проведені Інститутом фармакології і токсикології Збройних сил Німеччини. За задумом отруйників, Навальний мав померти в літаку, але залишився в живих тільки завдяки тому, що пілот одразу ж прийняв рішення посадити літак, і лікарям, які оперативно вкололи йому атропін.

За даними газети, учені знайшли сліди отрути на пляшці води, з якої пив політик. Крім того, Німеччина припускає, що отруту могли нанести на поверхню чашки, з якої політик пив чай, або ж отрутою побризкали в уже готовий чай.

Газета пише, що таку операцію могла провести тільки російська спецслужба. Операція ж іноземної спецслужби на території Росії — просто «немислима», бо за Навальним постійно стежили. «Усе це призводить до одного правдоподібного висновку: наказ прибрати опозиціонера віддав Кремль», — підкреслює видання.