Spiegel: Клініка «Шаріте», де лікують Навального, просить допомоги у кількох лабораторій. Одна з них займалася справою отруєння Скрипалів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Spiegel: Клініка «Шаріте», де лікують Навального, просить допомоги у кількох лабораторій. Одна з них займалася справою отруєння Скрипалів

Лікарі з берлінської клініки «Шаріте» (Charite), де зараз лікується російський опозиційний політик Олексій Навальний, попросили допомоги у експертів з отрут і хімічних бойових отруйних речовин. Про це пише Spiegel з посиланням на власні джерела.

За даними видання, клініка направила запити у лабораторію фармацевтики і токсикології Бундесверу в Мюнхені, де, як вважається, працюють найкращі в Німеччині експерти в цій галузі.

Крім того, клініка звернулася по допомогу у центр досліджень отруйних речовин Портон-Даун, який допомагав у розслідуванні отруєння колишнього розвідника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки.

За інформацією видання, канцлеру Німеччини Ангелі Меркель щодня доповідають про стан здоровʼя Навального.

28 серпня «Шаріте» опублікувала новий прессреліз про стан здоров’я політика. Лікарі підкреслюють, що він продовжує перебувати в комі і підключений до апарата штучної вентиляції легенів. Симптоми отруєння інгібіторами холінестерази поступово зникають.

Стан Навального залишається важким, але безпосередньої небезпеки його життю немає. При цьому лікарі наголошують, що через серйозність отруєння ще занадто рано оцінювати можливі наслідки.

Прессекретар Навального Кіра Ярмиш також повідомила, що лікарі, як і раніше, не дають прогнозів.

Der Spiegel і дослідницька група Bellingcat зʼясували, що «Шаріте» звернулася із запитом до болгарських колег через імовірний звʼязок в отруєннях Навального і болгарського бізнесмена Еміліана Гебрева у 2015 році. Розслідувачі повідомили, що лікарі з «Шаріте» вважають за можливе використання в обох випадках аналогічних або дуже схожих нервово-паралітичних фосфорорганічних речовин. До них відносяться інсектициди й нервові токсини, зокрема, зарин і ще більш сильнодіючий препарат «Новачок».

  • Уранці 20 серпня стало відомо, що Навальний потрапив у реанімацію з ознаками сильного отруєння. Він повертався літаком з Томська до Москви, але під час польоту йому стало зле. Літак екстрено посадили в Омську.
  • 21 серпня омські лікарі назвали основний діагноз — порушення обміну речовин і падіння рівня цукру у крові.
  • 22 серпня Навального доправили до Німеччини, у лікарню «Шаріте». 24 серпня шпиталь підтвердив, що політика отруїли інгібіторами холінестерази — речовинами, які призупиняють або уповільнюють передачу нервового сигналу від мозку до органів. Наразі конкретну речовину не встановили, триває аналіз.