Російська прокуратура направила Німеччині запит щодо медичних документів Навального і доказів його отруєння

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Російська прокуратура направила Німеччині запит щодо медичних документів Навального і доказів його отруєння

Wikipedia

Генеральна прокуратура РФ направила запит до Німеччини щодо доказів попереднього діагнозу російського опозиціонера Олексія Навального.

Про це заявив офіційний представник наглядового відомства Андрій Іванов, пише ТАСС.

«До німецької сторони звернено, зокрема, прохання про надання російським органам пояснень, відомостей і доказів озвучених ними попередніх діагнозів, а також документів щодо медичних даних і досліджень німецьких фахівців як у період транспортування громадянина РФ з Росії до Німеччини, так і під час його перебування у клініці «Шаріте», — розповів він і запевнив, що Росія готова надати результати проведених експертиз та досліджень.

За словами Іванова, наразі «жодних даних, що свідчать про вчинення умисних злочинних дій щодо Навального і дозволяють кваліфікувати цю подію за кримінальним законом, не встановлено».

Також представник генпрокуратури РФ розповів, що до Німеччини направлено запит про правову допомогу в рамках перевірки за фактом госпіталізації Навального на підставі Європейської конвенції про взаємну правову допомогу у кримінальних справах 1959 року і додаткових протоколів до неї. Іванов повідомив, що в Німеччині підтвердили отримання запиту і намір взаємодіяти з правоохоронними органами РФ.

  • Уранці 20 серпня стало відомо, що Навальний потрапив у реанімацію з ознаками сильного отруєння. Він повертався літаком з Томська до Москви, але під час польоту йому стало зле. Літак екстрено посадили в Омську.
  • 21 серпня омські лікарі назвали основний діагноз — порушення обміну речовин і падіння рівня цукру у крові.
  • 22 серпня Навального доправили до Німеччини, у лікарню «Шаріте». 24 серпня шпиталь підтвердив, що політика отруїли інгібіторами холінестерази — речовинами, які призупиняють або уповільнюють передачу нервового сигналу від мозку до органів. Наразі конкретну речовину не встановили, триває аналіз.
  • Навальний досі перебуває у штучній комі. Лікарі оцінюють його стан як важкий, але серйозної загрози життю немає.