Навального могли отруїти «Новачком». Учені назвали шляхи потрапляння отрути в організм

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Навального могли отруїти «Новачком». Учені назвали шляхи потрапляння отрути в організм

Wikipedia

Російського опозиціонера Олексія Навального могли отруїти нервово-паралітичною речовиною «Новачок». Він належить до групи інгібіторів холінестерази, які виявили в організмі політика німецькі лікарі.

Про це заявив доктор біологічних наук, завідувач лабораторією «Вивчення інформаційних процесів на клітинному і молекулярному рівнях» в Інституті проблем передачі інформації РАН Юрій Панчин, пише «Новая газета».

«До інгібіторів холінестерази належать, зокрема, найпоширеніші бойові отруйні речовини: зарин, зоман, до них же належить «Новачок». Більш мʼякі інгібітори холінестерази легко «відмиваються», тобто з плином часу зіпсована холінестераза може відновитися. Деякі інші інгібітори холінестерази прилаштовуються до неї намертво, тому треба чекати повного виведення зіпсованої холінестерази з організму», — розповів він.

За словами Панчина, у випадку з «Новачком» його не потрібно було підмішувати до їжі, оскільки отрута існує у вигляді аерозолю, що вбирається через шкіру.

«Блокатори холінестерази викликають досить чіткі симптоми. По-перше, дуже сильне звуження зіниці. Цей ефект протилежний дії атропіну, який призводить до розширення зіниці. Спостерігається посилене виділення слизу з носа, сліз із очей, розлад шлунка, нетримання сечі й судоми», — додав учений.

Водночас доктор медичних наук, професор Василь Власов зазначив, що інгібітори холінестерази не могли потрапити в організм під час надання екстреної медичної допомоги.

«Якби для отруєння використовувалися барбітурати або речовини типу фентанілу, то так, їх могли використовувати в лікарні. Але інгібітори холінестерази в лікарні в цій ситуації застосовуватися не могли», — запевнив він.

Тим часом відомий хімік Віл Мірзаянов, який розробив нервово-паралітичний газ «Новачок», не виключає, що отруту могли додати в чай чи воду або торкнулися шкіри людини тампоном, змоченим в речовині, пише «Настоящее время».

«Якщо людина отримала навіть маленьку дозу фосфорорганічної отруйної речовини, вона не виходить з організму протягом декількох днів. Виводити ці речовини з організму — це дуже тривалий, болісний процес. Наслідки дуже погані. Отруєння практично безповоротне, на жаль. Роки потрібні для того, щоб реабілітуватися. Речовини, навіть які розпалися, завдають великої шкоди і сидять в організмі дуже довго. Яскравий приклад — Скрипалі. Наскільки я знаю, лікарі самі кажуть, що вони ніколи вже не будуть тими, якими вони були до отруєння», — наголосив він.

Зазначимо, нервово-паралітична речовина «Новачок» стала відома всьому світу після отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у британському місті Солсбері 2018 року. Британська влада звинуватила в цьому російські спецслужби, зокрема офіцерів Головного розвідуправління Генштабу ЗС РФ, які працювали під псевдонімами Олександр Петров і Руслан Боширов. Операцією офіцерів російської розвідки керував із Лондону третій підозрюваний — генерал-майор ГРУ Денис Сергеєв, який подорожував із паспортом на імʼя Сергій Федотов.