Оточення Навального запевняє, що лікарі брешуть і не відпускають політика навмисно. Міністр Литви звинуватив Кремль у спробі «замести сліди»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Головлікар омської лікарні швидкої медичної допомоги Олександр Мураховський заявив, що Олексія Навального не будуть перевозити до іншого закладу до стійкої стабілізації його стану.

Про це він заявив після консиліуму лікарів за участю фахівців із Німеччини, куди родичі хочуть перевезти політика, пише ТАСС.

«Завершився черговий консиліум за участю наших колег із Німеччини. Можу сказати, що в ЛШМД-1 проводиться весь комплекс заходів, нам ніхто нічого не заперечив, ніхто не сказав, що ми чогось не виконуємо. Наразі він продовжує лікуватися в ЛШМД-1 до стійкої стабілізації стану», — сказав Мураховський.

Водночас прессекретарка Навального Кіра Ярмиш заявила, що професійні реаніматологи з Німеччини, оглянувши Навального, дійшли висновку, що він транспортабельний і що їхній літак обладнаний належним чином, щоби перевезти його до Берліну. Заяви головного лікаря вона назвала «брехнею».

За словами видавця опозиційного Кремлю ресурсу «Медиазона» і учасника Pussy Riot Петра Верзілова, Навальний має симптоми, схожі з тими, що були у нього після отруєння два роки тому.

«Чітко очевидно зараз одне: у Кремлі бачать, що аналізи недостатньо чисті та що німецька клініка може встановити джерело отруєння, тому всіма силами пручаються евакуації Навального до Німеччини всупереч позиції німецьких реаніматологів, які впевнені, що летіти можна», — написав він.

Також на підтримку Навального виступив політичний діяч, засновник громадської організації «Открытая Россия» Михайло Ходорковський, який понад 10 років відсидів у в’язниці за економічні злочини.

«Влада робить усе, щоб обвинувачення в замаху на Навального знайшло побільше прихильників. Припиніть дурити! Відпустіть людину до Німеччини!» — закликав він.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс звинуватив російську владу у «спробі приховати сліди».

«Навальний у комі. Влада навмисно затягує постановку діагнозу і відмовляє Олексію в транспортуванні до німецької клініки. Типовий приклад ставлення Кремля до людського життя. Схоже на спробу замести сліди», — заявив він.

  • Уранці 20 серпня стало відомо, що Навальний потрапив до реанімації з ознаками сильного отруєння. Він повертався літаком з Томська до Москви, але під час польоту йому стало зле. Літак екстрено посадили в Омську.
  • У Навального припускають, що отруту могли підсипати в чай — це єдине, що він пив уранці.
  • За словами речниці опозиціонера Кіри Ярмиш, Навальний перебуває у стабільно важкому стані. Особистий лікар хоче вивезти його до Німеччини.
  • 21 серпня лікарні назвали основний його діагноз — порушення обміну речовин і падіння рівня цукру у крові.