Bellingcat: Операцією з отруєння Скрипалів керував з Лондона третій підозрюваний ГРУшник

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Операцією офіцерів російської розвідки Анатолія Чепіги та Олександра Мишкіна, яких підозрюють в отруєнні російського ГРУшника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, керував з Лондона третій підозрюваний.

Про це повідомляється у розслідуванні The Insider і Bellingcat.

Йдеться про генерал-майора ГРУ Дениса Сергєєва, який подорожував з паспортом на імʼя Сергій Федотов.

За даними ЗМІ, він прилетів до Лондона за два дні до отруєння Скрипалів — 2 березня 2018 року і полетів звідти 4 березня.

Встановлено, що у Британії Сергєєв намагався не користуватися Wi-Fi, а лише зʼєднанням 3G і 4G. Він виходив в мережу сотні разів — писав повідомлення у WhatsApp, Viber і Telegram, за допомогою яких пересилав фотографії. При цьому він постійно дзвонив лише одному абонентові, який, як вважають джерела, міг належати його звʼязковому в ГРУ. Його номер телефону в базі даних зазначений як «незареєстрований». На сьогодні з бази видалені всі метадані про дзвінки цього абонента — логи IMEI/IMSI, номери стільникових вишок тощо. Проте журналісти зʼясували, що в одному з додатків обміну контактними даними цей номер значиться під імʼям «Амір — Москва».

Більшу частину поїздки Сергєєв провів у Паддінгтоні. «Вранці 3 березня, за день до отруєння в Солсбері, він був у центрі Лондона. Саме там у Сергєєва було 30—40 хвилин вільного часу, коли він міг зустрітися з Чепігою та Мишкіним. Незабаром після зустрічі Чепіга і Мишкін потягом вирушили в Солсбері. Якщо вони взагалі зустрічалися з Сергєєвим в Лондоні, то це було в районі Oxford circus між 11.30 і 11.45 3 березня. А Мишкін і Чепіга в раніше інтервʼю говорили, що були у тому районі, начебто аби «купити кросівки», йдеться в розслідуванні.

У день отруєння, 4 березня, Сергєєв вилетів до Москви. Дослідивши дані про його пересування, ЗМІ зʼясували, що російський генерал-майор щодня приїжджав до свого офісу за адресою Хорошевське шосе, 76 (штаб-квартира ГРУ). Навіть після того, як він був названий третім фігурантом отруєння у Солсбері, він продовжував ходити на роботу.