«Фонтанка»: У справі отруєння Скрипалів зʼявився третій ГРУшник. Його прізвище — Федотов

Дата:

Третім підозрюваним росіянином, який фігурує у «справі Скрипалів», може виявитися 45-річний Сергій Федотов. Про це пише «Фонтанка».

Що робив?

Про третього спільника Анатолія Чепіги та Олександра Мішкіна раніше писала The Telegraph. Його імʼя не називалося, але повідомлялося, що він агент російської військової розвідки. Імовірно, цей чоловік допоміг спланувати атаку перед тим, як нервово-паралітичну речовину «Новачок» завезли на територію країни. Також він міг передавати інформацію про екс-співробітників ГРУ.

Третій спільник нібито приїжджав в Солсбері для рекогнозування та складав план провулку, в якому жила «ціль» — екс-співробітник ГРУ Сергій Скрипаль.

Хто такий?

За даними «Фонтанки», третій підозрюваний — Сергій Федотов. Номер його діючого паспорта на одну або дві цифри відрізняється від документів, виданих громадянам Росії, які вказували своєю адресою Хорошевське шосе, 76, — штаб-квартиру Головного управління Генштабу Міноборони РФ.

Куди літав?

10 жовтня чеські ЗМІ заявили, що Чепіга та Мішкін відвідували Прагу для стеження за Скрипалем. Як виявилося, Федотов теж відвідував Прагу в цей час.

«Схоже, що у росіян був загін, який спостерігав за Скрипалем задовго до замаху на вбивство», — заявило «Чеське радіо».

Чепіга та Мішкін прилетіли до Праги ранковим рейсом «Аерофлоту» 11 жовтня 2014 року. За даними чеського ЗМІ, з 13 по 16 жовтня Петров зупинявся в готелі міста Острава і потім повернувся в столицю Чехії. Скрипаль відвідав країну в другій половині жовтня.

Всі троє тоді користувалися закордонними паспортами 64-ї серії з близькими номерами.

Крім Праги, Києва, Мілана та Женеви Сергій Федотов мінімум три рази відвідав Лондон: у березні 2016, березні 2017 та березні 2018 року. Востаннє він прибув до Великої Британії 2 березня, як Чепіга та Мішкін, але іншим рейсом, а вилетів разом з ними 4-го — у день замаху.

Чепіга та Мішкін тоді разом потрапили на відеокамери в Солсбері та в аеропорту Гетвік, Федотов пересувався автономно.