Bellingcat: Третім можливим учасником отруєння Скрипалів виявився офіцер ГРУ Денис Сергєєв

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Розслідувальна група Bellingcat назвала імʼя третього можливого учасника отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у британському місті Солсбері. Ним виявився високопоставлений офіцер ГРУ Сергєєв Денис Вʼячеславович, 1973 року народження.

У своєму матеріалі розслідувачі не змогли встановити прямий звʼязок Сергєєва з отруєнням і не встановили його роль у спецоперації, але відзначили, що він перебував у момент отруєння у Великій Британії, а після атаки «російська влада здійснила незвичайні міри з видалення будь-яких публічних записів про існування Дениса Сергєєва».

«Ці безпрецедентні дії не можуть бути зроблені без безпосередньої участі російської держави, і це ще більше підвищує довіру до затвердження уряду Великої Британії про те, що операція з отруєння Скрипаля і подальше приховування даних були скоординовані на державному рівні», — йдеться в повідомленні.

Згідно з даними журналістів, Сергєєв (імʼя під прикриттям якого Сергій Федотов) також був у Болгарії, і це підтвердилося даними з баз бронювання авіаквитків.

«Він приземлився на приморському курорті Бургас [Болгарія] прямим рейсом з Москви 24 квітня 2015 року. Він купив зворотний рейс з Софії до Москви 30 квітня 2015 року, але не використав його. Замість цього увечері 28 квітня о 20:20 він вилетів з Софії у Стамбул, де він купив квиток до Москви тієї ж ночі. 28 квітня болгарський збройовий бізнесмен Еміліян Гебрев був отруєний речовиною з сімейства “Новачка”», — зазначають у Bellingcat.