«Новачок» у Болгарії: генпрокурор підтвердив, що підозрюваний у «справі Скрипалів» Федотов був в країні, коли отруїли бізнесмена Гебрева

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Третій учасник замаху на екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочку в Солсбері, який ховається під імʼям Сергій Федотов, був у Болгарії, коли бізнесмена Еміліяна Гебрева отруїли в Софії речовиною з сімейства «Новачка». Про це розповів генеральний прокурор Болгарії Сотир Цацаров, повідомляє агентство BGNES.

Генпрокурор надав цю інформацію премʼєр-міністру Болгарії, главі МВС країни і послу Великої Британії у Болгарії. Цацаров уточнив, що Федотов приїжджав у Болгарію тричі, і всі три рази — у 2015 році:

  • 5—22 лютого;
  • 24—28 квітня;
  • 23—29 травня.

Болгарський бізнесмен Еміліян Гебрев був отруєний 28 квітня 2015 року. Лабораторія Гельсінського університету, що спеціалізується на хімічній зброї, змогла встановити сліди двох органофосфатів, які свідчили про те, що підприємця намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною, що належить до сімейства «Новачка».

Через місяць Гебрев вийшов з коми і його стан почав поліпшуватися. Пізніше він розповів, що у травні його стан знову різко погіршився, і він знову потрапив у госпіталь.

Хто такий Еміліян Гебрев?

Еміліян Гебрев — власник однієї з найбільших збройових компаній Болгарії Emco, пише The Bell. Компанія виступає партнером державного постачальника зброї для армії і поліції, компанії Kintex. Вона виконує замовлення на постачання зброї в Африку, Азію і на Близький Схід. Раніше Гебрев працював у складі держкорпорації, а з 2016 року Emco отримала замовлення від Kintex на сотні мільйонів доларів.

  • Сергія і Юлію Скрипалів отруїли в Солсбері 4 березня 2018 року. Британська влада звинуватила в цьому російські спецслужби, зокрема офіцерів Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ, які працювали під псевдонімами Олександр Петров і Руслан Боширов.
  • 6 лютого газета The Telegraph з посиланням на джерела повідомила, що до отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки причетний третій російський агент, який залишився у Великій Британії після замаху. Він — офіцер російської військової розвідки, який ховається під вигаданим імʼям Сергій Федотов.