The Insider: До Скрипаля російські агенти отруїли «Новачком» бізнесмена з Болгарії. Він постачав зброю в Україну

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Третій учасник замаху на екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки в Солсбері, який ховається під імʼям Сергій Вʼячеславович Федотов, був повʼязаний з іншим отруєнням із застосуванням речовини родини «Новачка». Мова йде про замах на болгарського підприємця Омеляна Гебрева у квітні 2015 року. Про це повідомляється в спільному розслідуванні видання The Insider і групи Bellingcat.

Своє агентурне імʼя Федотов, як і Чепіга з Мішкіним, отримав у 2010 році, і наступних 8 років активно подорожував Європою та Середньою Азією, часто заздалегідь зʼявляючись у місцях, де відбувалися важливі політичні події.

«Федотов відвідував Болгарію саме в ті дні, коли там був отруєний місцевий підприємець Омелян Гебрев. Причому — як встановила експертиза — він був отруєний речовиною класу «Новачок»», — йдеться в розслідуванні.

На питання про те, чому ним зацікавились у російському ГРУ, Гебрев відповів, що бачить лише два можливі мотиви: по-перше, його компанія поставляла зброю в Україну, а по-друге, Росія могла претендувати на збройовий завод, що перебуває під контролем його компанії.

Як отруїли підприємця?

За даними The Insider і Bellingcat, 24 квітня «Федотов» прилетів з Москви в курортне болгарське місто Бургас. У нього був зворотний квиток на 30 квітня, але вже ввечері 28-го він опинився в Стамбулі, де терміново купив квиток до Москви.

Раніше в цей день підприємець Омелян Гебрев був госпіталізований, після того як втратив свідомість на прийомі, який він влаштовував у Софії. Приблизно тоді ж стали погано себе почувати син Гебрева й один з топ-менеджерів його компанії. Усіх трьох госпіталізували з симптомами важкого отруєння.

Лабораторія Гельсінського університету, що спеціалізується на хімічній зброї, змогла встановити сліди двох органофосфатів, які свідчили про те, що підприємця намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною класу «Новачка».

Через місяць Гебрев вийшов з коми і його стан став поліпшуватися. Пізніше він розповів Bellingcat і The Insider, що в травні його стан знову різко погіршився, і він знову потрапив у шпиталь. Так сталося, що в травні «Федотов» повертався в Болгарію на три дні, і знову полетів не зворотним рейсом, який був уже замовлений, а зробивши гак через Сербію.

Хто такий Омелян Гебрев?

Омелян Гебрев — власник однієї з найбільших у Болгарії компаній з виробництва зброї, — Emco, пише The Bell . Компанія виступає партнером державного постачальника зброї для армії і поліції, компанії Kintex. Вона виконує замовлення на постачання зброї в Африці, Азії і на Близькому Сході. Раніше Гебрев працював у складі держкорпорації, а з 2016 року Emco отримала замовлення від Kintex на сотні мільйонів доларів.

  • Сергія і Юлію Скрипалів отруїли в Солсбері 4 березня 2018 року. Британська влада звинувачує в цьому російські спецслужби, зокрема офіцерів Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ, які працювали під псевдонімами Олександр Петров і Руслан Боширов.
  • 6 лютого газета The Telegraph із посиланням на джерела повідомила, що до отруєння екс-полковника ГРУ Скрипаля і його дочки причетний третій російський агент, який залишився у Великій Британії після замаху. Це офіцер військової розвідки під псевдонімом «Федотов».