Bellingcat: Німецька клініка припускає, що Навального отруїли такою ж речовиною, як і болгарського бізнесмена

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Bellingcat: Німецька клініка припускає, що Навального отруїли такою ж речовиною, як і болгарського бізнесмена

Oleg Nikishin / Epsilon / Getty Images

Німецькі лікарі з клініки «Шаріте» звернулися із запитом до болгарських колег через імовірний звʼязок в отруєннях російського опозиціонера Олексія Навального і болгарського бізнесмена Еміліана Гебрева у 2015 році.

Про це йдеться в розслідуванні журналу Der Spiegel і дослідницької групи Bellingcat.

Розслідувачі повідомили, що лікарі з «Шаріте» вважають за можливе використання в обох випадках аналогічних або дуже схожих нервово-паралітичних фосфороорганічних речовин. До них відносяться інсектициди й нервові токсини, зокрема зарин і ще більш сильнодіючий препарат «Новачок». Класичним лікуванням є введення атропіну — коли Навального доправили до лікарні в Омську, йому одразу вкололи цей препарат.

Der Spiegel і дослідницька група Bellingcat зазначають, що аналогічний інцидент трапився у квітні 2015 року з болгарським виробником зброї Еміліаном Гебревим. Спочатку у нього було раптове свербіння в оці, потім він втратив свідомість і впав у кому. Його син і один з його менеджерів теж раптово відчули себе погано. Болгарина виписали з лікарні приблизно через місяць, а вже наступного місяця його знову шпиталізували з ознаками отруєння. За офіційними даними болгарської прокуратури, воно сталося внаслідок дії небезпечної фосфорорганічної речовини.

Розслідувачі зазначають, що такі речовини можуть опинитись в організмі не тільки через рідину (у Навального припускають, що йому підсипали отруту в чай — це єдине, що він пив уранці), але також через інгаляцію або контакт зі шкірою. Нагадаємо, що у випадку з отруєнням колишнього розвідника ЦРУ Сергія Скрипаля токсичну речовину «Новачок», найімовірніше, у вигляді гелю нанесли на дверну ручку будинку.

У замаху на вбивство на Гебрева звинуватили трьох росіян, яких вважають співробітниками розвідки. Приводом для отруєння назвали поставки зброї до Грузії та України. За інформацією Der Siegel і Bellingcat, один зі співробітників ГРУ, яких вважають причетними до отруєння Скрипаля, був у Болгарії напередодні отруєння Гебрева.

  • Уранці 20 серпня стало відомо, що Навальний потрапив у реанімацію з ознаками сильного отруєння. Він повертався літаком з Томська до Москви, але під час польоту йому стало зле. Літак екстрено посадили в Омську.
  • 21 серпня омські лікарі назвали основний діагноз — порушення обміну речовин і падіння рівня цукру у крові.
  • 22 серпня Навального доставили до Німеччини, у лікарню «Шаріте». 24 серпня шпиталь підтвердив, що політика отруїли інгібіторами холінестерази — речовинами, які призупиняють або уповільнюють передачу нервового сигналу від мозку до органів. Наразі конкретну речовину не встановили, триває аналіз.
  • Навальний досі перебуває у штучній комі. Лікарі оцінюють його стан як важкий, але серйозної загрози життю немає.