Силовики стежили за Навальним перед тим, як його отруїли

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Силовики стежили за Навальним перед тим, як його отруїли

Кира Ярмыш / Twitter

Російські правоохоронні органи пильнували всі пересування опозиційного політика Олексія Навального під час його поїздки до Сибіру, але пропустили момент, коли його могли отруїти. Оточення політика, якого в коматозному стані перевезли на лікування до Німеччини, здивоване тим, що про стеження заговорили відкрито.

За інформацією джерел російського видання «Московский комсомолец» у правоохоронних органах, силові структури добре знали про плани опозиціонера щодо поїздки до сибірських міст, і весь час стежили за ним.

Усі пересування Навального були добре сплановані, щоб звести зустрічі зі сторонніми людьми до мінімуму, а силовики не знали, у який із кількох заброньованих номерів готелів він заселиться у Томську. Політик діяв дуже обережно.

За даними силовиків, доказів вживання Навальним спиртного немає, хоча про це повідомлялося в кількох російських ЗМІ одразу після новини про несподіване отруєння. Прослідковані покупки містять із напоїв лише питну воду та соки.

Російські правоохоронці, якщо вірити викладеному в МК, схиляються до версії, що опозиціонера отруїли в аеропорту або літаку, де стеження не проводили. Тепер експертиза вивчає зразки з місць перебування Навального навіть на предмет радіаційного забруднення.

Прессекретарка політика Кіра Ярмиш у коментарі The Guardian заявила, що сам факт стеження з боку силовиків нікого не дивує, оскільки вони супроводжують його під час поїздок до регіонів.

«Дивно те, що вони вирішили повідомити про це публіці настільки просто, наче стежити за звичайними громадянами та робити запити щодо їхніх чеків у супермаркетах — це звичайна справа», — сказала вона.

Наразі стан Навального, поміщеного під нагляд лікарів берлінської клініки «Шаріте», оцінюють як «тривожний». Результати аналізів очікують отримати через деякий час.

«Боротьба за життя та здоров’я Олексія тільки почалася, і багато чого треба зробити, але принаймні ми здійснили перший крок», — сказала Ярмиш.

В оточенні політика вважають, що якби не екстрена посадка літака, у якому Навальному стало зле, він міг би не вижити.