У МЗС Німеччини вперше пов’язали питання «Північного потоку — 2» із отруєнням Навального

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас уперше пов’язав питання будівництва «Північного потоку — 2» із отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального.

Про це пише Deutsche Welle.

Досі навіть канцлерка Ангела Меркель запевняла, що отруєння Навального та будівництво «Північного потоку —2» не лежать в одній площині і це жодним чином не вплине на добудову газопроводу.

«Я сподіваюся, що росіяни не змусять нас змінити свою позицію щодо «Північного потоку — 2», — заявив Маас.

Він також нагадав, що у будівництві задіяна низка німецьких компаній, а заморожування проєкту лише зашкодить як німецькому, так і європейському бізнесу.

Водночас очільник МЗС Німеччини зазначив, що якщо Росія найближчими днями не здійснить жодних дій, спрямованих на розслідування отруєння, то німцям доведеться «провести консультації із партнерами щодо відповіді». Він допустив, що санкції можуть бути «якнайадреснішими».

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати весь свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу у декілька мільярдів доларів на рік.
  • Олексій Навальний потрапив до лікарні Омська з сильним отруєнням 20 серпня. Він летів з Томська в Москву і на борту йому стало погано. Літак екстрено посадили і політика відправили в реанімацію, де він впав у кому. Є підозра, що йому підсипали отруту в чай — це єдине, що він пив тим вранці. 21 серпня в лікарні назвали основний діагноз — порушення обміну речовин і падіння рівня цукру в крові. Після тривалих переговорів Навального відправили літаком до Німеччини.
  • 2 вересня уряд Німеччини оголосив, що російський політик Навальний був отруєний речовиною з групи «Новачок». Після цього Ангела Меркель і багато інших світових лідери зажадали від Росії пояснень. Росія в свою чергу зажадала доказів отруєння Навального.
  • Фахівці майже відразу заявили, що Навального могли отруїти «Новачком». Цієї ж версії дотримувалися і німецькі лікарі. Клініка «Шаріте», де лікують Навального, навіть попросила допомоги у кількох лабораторій, що займаються отруйними речовинами.