Росія почала відхрещуватися від розробки «Новачка» після отруєння Навального: Над сполуками працювали фахівці структур НАТО

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Росія почала відхрещуватися від розробки «Новачка» після отруєння Навального: Над сполуками працювали фахівці структур НАТО

Wikipedia

У Росії заявили, що в розробці хімічної речовини «Новачок», якою, за даними Німеччини, отруїли опозиціонера Олексія Навального, брали участь США та інші країни НАТО.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства закордонних справ РФ.

«У звʼязку з безапеляційними твердженнями, що токсичні хімічні сполуки нервово-паралітичної дії, які на Заході називають «Новачками», були розроблені в нас, необхідно нагадати таке. Протягом низки років над сполуками, що входять до цієї великої групи хімречовин, працювали фахівці багатьох західних країн і спеціалізованих структур НАТО», — йдеться у повідомленні.

Також у МЗС РФ зазначили, що у США розробникам технологій бойового застосування цих речовин офіційно видано понад півтори сотні патентів.

Окремо в Росії наголосили, що зафіксували численні ворожі щодо РФ заяви про ситуацію зі станом здоровʼя Олексія Навального, зокрема, спільну заяву з цього приводу міністрів закордонних справ Німеччини Гайко Мааса і Франції Жан-Іва ле Дріана, в якому вони заявили, що Москва повинна «знайти винних, які стоять за цим замахом [...] з використанням бойової нервово-паралітичної речовини, що належить до групи речовин, розроблених Росією».