ДержЗМІ Білорусі оприлюднили «перехоплену розмову між Варшавою та Берліном». Рівно хвилина про Путіна і Лукашенка — «міцного горішка»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ДержЗМІ Білорусі оприлюднили «перехоплену розмову між Варшавою та Берліном». Рівно хвилина про Путіна і Лукашенка — «міцного горішка»

Mikhail Svetlov / Getty Images

Державний телеканал Білорусі показав відео з розшифровкою нібито перехопленої білоруською розвідкою розмови «Варшави і Берліну» щодо отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального, про що раніше заявляв самопроголошений президент Олександр Лукашенко.

Відео з’явилося у Telegram-каналі «Пул первого», який пов’язують з пресслужбою Лукашенка.

Розмова «тривала» рівно одну хвилину — між «Майком» і «Ніком». Вона ведеться англійською мовою, але запис, оприлюднений ЗМІ, супроводжується перекладом на російську.

Публікуємо розшифровку.

Варшава: «Алло! Добрий день, Ніку. Як наші справи?»

Берлін: «Начебто все за планом. Матеріали по Навальному готові, будуть передані в адміністрацію канцлера. Очікуємо її заяви».

Варшава: «Отруєння підтверджується точно?»

Берлін: «Послухай, Майку, в цьому випадку це не так важливо. Йде війна, а під час війни всякі методи хороші».

Варшава: «Згоден. Треба відбити охоту у Путіна сунути носа у справи Білорусі. Це найефективніший шлях — втопити його в проблемах Росії, а їх чимало! Тим більше, найближчим часом у них вибори, день голосування в регіонах Росії».

Берлін: Цим і займаємося. А як ваші справи в Білорусі?»

Варшава: «Якщо казати відверто, то не дуже. Президент Лукашенко виявився міцним горішком. Вони професіонали і організовані. Зрозуміло, що їх підтримує Росія. Чиновники і військові — вірні президенту. Поки працюємо. Решта при зустрічі, не по телефону».

Берлін: «Так-так, розумію, тоді до зустрічі».

У держЗМІ наголосили, що Білорусь уже передала ФСБ Росії цю «перехоплену розмову».

Про що йдеться?

3 вересня Олександр Лукашенко запевнив, що має перехоплені розмови між «Варшавою та Берліном», які доводять, що заяви про отруєння Навального — сфальсифіковані. За його словами, розмову перехопила радіоелектронна військова розвідка, яка розташована на західних кордонах Білорусі.

«Жодного отруєння Навального не було. Група фахівців, я так розумію, підготувала для Меркель, її адміністрації, факти, а може, і заяви, які вона зробила. Зробили вони це, щоб «відбити бажання в Путіна сунутися в справи Білорусі», — сказав тоді Лукашенко.

Після його заяви в уряді Німеччини спростували заяву Лукашенка про «фальсифікацію отруєння» Навального. «Твердження пана Лукашенка не відповідає дійсності. Федеральний канцлер, міністр закордонних справ і міністр оборони висловили свою думку про нові обставини в справі про отруєння Навального. Додати нічого», — заявили в уряді.