Євросоюз засудив отруєння Навального: Залишаємо за собою право впроваджувати санкції

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Європейський союз засудив отруєння лідера російської опозиції Олексія Навального, яке було здійснено із застосуванням хімічної зброї, та може ввести санкції проти Росії.

Про це йдеться у заяві високого представника Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля від імені 27 держав-членів ЄС.

«Європейський союз рішуче засуджує замах на Олексія Навального, який був отруєний військовою хімічною нервово-паралітичною речовиною групи «Новачок», аналогічній тій, яка використовувалося під час замаху на Сергія і Юлію Скрипалів у Солсбері 4 березня 2018 року. Застосування хімічної зброї абсолютно неприйнятне за жодних обставин, є серйозним порушенням міжнародного права і міжнародних стандартів у галузі прав людини», — заявив він.

За словами Борреля, у зв’язку з цим Євросоюз закликає до спільних міжнародних відповідей і залишає за собою право вживати відповідних заходів, зокрема обмежувальних заходів.

«Цей новий замах на громадянина Росії стався на території Російської Федерації. Російський уряд повинен зробити все можливе, щоб розслідувати цей злочин в повній прозорості та притягнути винних до відповідальності. Безкарність не повинна і не буде допускатися. Європейський Союз закликає Російську Федерацію повною мірою співпрацювати з Організацією із заборони хімічної зброї для забезпечення неупередженого міжнародного розслідування», — додав представник ЄС.

Окрім цього він висловив подяку клініці «Шаріте» у Берліні, де перебуває в реанімації Навальний, і побажав йому швидкого і повного одужання.

«Європейський союз продовжить уважно стежити за цим питанням й оцінювати його наслідки», — наголошується у заяві.

Своєю чергою прессекретар Білого дому Кейлі Макенані запевнила, що США працює з союзниками та міжнародним співтовариством, «щоб притягнути до відповідальності винних у Росії, незалежно від того, куди приведуть докази, і обмежити фінансування їхньої зловмисної діяльності», пише «Голос Америки».

«Російський народ має право висловлювати свої погляди мирно, не побоюючись відплати будь-якого роду, і тим більше не (відплати) із застосуванням хімічних речовин», — додала вона.