Канцлер Німеччини закликала Росію утриматися від силового втручання в білоруські протести. У Кремлі заявили, що й не збиралися

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Канцлер Німеччини закликала Росію утриматися від силового втручання в білоруські протести. У Кремлі заявили, що й не збиралися

Sean Gallup / Getty Images

Канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала Росію утриматися від силового втручання в події у Білорусі. Це сталося після заяви Володимира Путіна про створення резерву правоохоронців для допомоги режиму Олександра Лукашенка. У Кремлі зазначили, що не збираються нікуди відправляти цей резерв «без крайньої потреби».

Як повідомляє Deutsche Welle, у своєму виступі на щорічній літній пресконференції Меркель розповіла, що обговорювала з президентом Росії ситуацію в Білорусі та підкреслила, що в цьому питанні необхідно поважати суверенітет країни та можливість білорусів виступати за свої «права і свободи без втручання ззовні».

Голова німецького уряду застерегла Володимира Путіна від силового втручання та розкритикувала його нещодавню заяву про створення резерву силовиків.

«Я сподіваюся, що такі сили не будуть задіяні», — сказала Меркель.

У Кремлі ж зазначили, що в принципі не збираються використовувати резерв силовиків, сформований на прохання самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, повідомляє Meduza.

«Це саме резерв, і, власне, немає жодної потреби його якось задіювати… Президент Путін виходить з того, що він ніяк не буде використовуватися. І ми виходимо з того, що із такою крайньою ситуацією, яку описав президент, і Білорусь не стикнеться», — сказав речник президента Росії Дмитро Пєсков.

Він відкинув можливість використання цього резерву для допомоги протестувальникам, оскільки білоруські силовики «діють доволі коректно, вкрай обережно та дуже прискіпливо виконують свої функції». Пєсков також зазначив, що міліція Білорусі не вчиняє екстремістських дій.