Опозиція Білорусі розкритикувала створення у Росії «збройного угруповання» на прохання Лукашенка

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Опозиція Білорусі розкритикувала створення у Росії «збройного угруповання» на прохання Лукашенка

Координационный совет / Telegram

Формування у РФ «збройного угруповання» для використання на території Білорусі є «неприпустимим».

Про це йдеться у заяві Координаційної ради опозиції Білорусі.

«Висловлюємо жаль, що за запитом чинного президента, який повинен виступати гарантом Конституції, в Російській Федерації сформований резерв із співробітників правоохоронних органів для їхнього використання на території Білорусі. Раніше чинним президентом неодноразово заявлялося про неприпустимість зовнішнього втручання в справи Білорусі. Це суперечить міжнародному праву і консолідованій позиції білоруського суспільства», — зауважили в Координаційній раді.

Також опозиція нагадала, що підставою для використання механізмів Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) є винятково збройний напад.

«Ми не бачимо підстав для виходу ситуації всередині Білорусі з-під контролю. У Білорусі проходять винятково мирні акції, підтримувані більшістю білорусів. Координаційна рада підтверджує, що проблеми внутрішньої політичної кризи повинні вирішуватися винятково в рамках конституційного поля, в рамках закону і мирними засобами без зовнішнього втручання», — зазначили білоруські опозиціонери та закликали будь-яких іноземних партнерів утриматися від заяв про представлення інтересів білоруського суспільства, про надання допомоги Координаційній раді тощо.

«Координаційна рада не прийме жодної іноземної допомоги і не буде прямо чи опосередковано брати участь у її розподілі. Координаційна рада буде виконувати тільки ті функції, які передбачені регламентом. Мета Координаційної ради — висловлювати позицію білоруського суспільства. Координаційна рада не ставить собі за мету отримання влади, зміну конституційного ладу і зовнішньополітичного курсу, висловлює позицію і веде свою роботу в рамках закону», — наголошується у заяві.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 18 серпня у штабі опозиційного кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської сформували склад Координаційної ради, яка буде займатися процесом передання влади. 19 серпня вона провела перше засідання, після визначення складу президії.
  • 27 серпня президент РФ Володимир Путін заявив, що на прохання Олександра Лукашенка сформував «резерв зі співробітників правоохоронних органів» для допомоги Білорусі, яких відправлять «за необхідності».