У Зеленського відповіли на звинувачення Лукашенка про «наказ» України провести нові вибори: Свідомі нагнітання і провокація

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Зеленського відповіли на звинувачення Лукашенка про «наказ» України провести нові вибори: Свідомі нагнітання і провокація

Офіс президента України відреагував на заяву самопроголошеного глави Білорусі Олександра Лукашенка про нібито «наказ» українського керівництва провести нові президентські вибори в Білорусі. Про це йдеться у заяві Офісу президента, оприлюдненій у Telegram.

В ОП підкреслили, що міждержавні відносини — це насамперед «коректність і виваженість публічних формулювань», «незалежно від того, в якому емоційному стані перебуваєш».

«У Мінську практично офіційно прозвучало, що нібито керівництво України «наказує» провести нові вибори в Білорусі. Це не просто відверта неправда. Це свідоме нагнітання. Свідома провокативна поведінка. Для чого? Чи навіть не так: до чого тут Україна, якщо події стосуються суто Білорусі та внутрішньої недовіри?» — наголосили у Зеленського.

У заяві підкреслили, що Україна поважає географічні та політичні кордони кожної нації та не втручається в питання виборів. Крім того, наголосили в ОП, посилання на інші держави «не може заглушити голос багатотисячних протестів своїх же співгромадян».

«Якщо довіри немає — а світ бачить, що довіри й близько немає, то цей дефіцит несправедливими звинуваченнями на адресу «керівництва іншої країни» не заповнити. Швидше можна викликати ще більшу недовіру», — зазначили в ОП.

У заяві також йдеться, що офіційний Мінськ звільненням «вагнерівців» уже продемонстрував, що історична близькість двох народів для нього нічого не вартує. «Це той самий вибір держави, який абсолютно точно говорить про її внутрішні цінності. Залишимо це питання риторичним. Єдине, що хотілося б справді сказати білоруській державі: поважайте право своїх співгромадян на життя, здоровʼя та свободу. І на політичну зрілість», — додали в ОП.

Про що йдеться?

16 серпня на провладному мітингу в Мінську самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна разом із кількома іншими країнами «наказує провести нові вибори».

«Литва, Латвія, Польща та, на жаль, наша рідна Україна, її керівництво, наказують нам провести нові вибори. Якщо ми їх послухаємо, нам кінець. Ми загинемо як нація!» — сказав Лукашенко.

У своєму виступу він декілька разів згадував Україну. Зокрема, пригрозив білорусам: «Загубите першого президента, це буде початок вашого кінця. Ви завжди будете, як в Україні, як в інших країнах, стояти на колінах і молитися невідомо на кого! Будете жебраками, будете ходити з простягнутою рукою і просити шматок хліба».