Лукашенко звинуватив Захід в організації масових протестів у Білорусі: Планують все це і направляють США, а європейці підіграють

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Лукашенко звинуватив Захід в організації масових протестів у Білорусі: Планують все це і направляють США, а європейці підіграють

Valery Sharifulin / TASS / Getty Images

У п’ятницю, 21 серпня, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко виступив перед працівниками агрокомбінату «Дзержинський», звинувативши США в організації «колотнечі» в Білорусі.

«Нам готували цю колотнечу. І Росія боялася нас втратити. Захід нас якось підтягнути вирішив, звісно ж, як ми бачимо зараз, проти Росії. Зараз вони хочуть встановити цей балто-чорноморський коридор, санітарний кордон — три балтійські республіки, ми і Україна. Ми тут одна ланка залишилися», — заявив він, пише білоруське державне агентство БелТА.

За словами Лукашенка, організацією заворушень у Білорусі займалися США.

«Планують все це і направляють США, а європейці підіграють. Сказано так — зроблять так. Створено спеціальний центр під Варшавою. Ми контролюємо, знаємо, чим він займається. Почали брязкати гусеницями. Розумієте, коли неспокійно поруч і танки починають пересуватися і літаки літати — це не випадково», — наголосив політик.

Також самопроголошений президент запевнив, що ситуація не така складна.

«У Мінську, ще десь, комусь не подобається. Це природно. Але це не повинно вас хвилювати, це моя проблема, яку я повинен вирішувати, і ми її вирішуємо. І, повірте, в найближчі дні вирішимо», — сказав він.

Зранку Лукашенко також провів зустріч із керівництвом силових структур та правоохоронного блоку.

«Під час зустрічі проаналізували ситуацію, що складається всередині Білорусі, актуалізували плани дій у разі різних сценаріїв розвитку обстановки. Зокрема, з урахуванням можливої ​​агресії ззовні», — повідомило білоруське держагентство.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська.
  • Через результати виборів у країні вже понад тиждень тривають страйки на заводах і підприємствах. В адміністрації Лукашенка оцінюють збитки від протестів у Білорусі в $500 млн.
  • 20 серпня платформа «Голос» оприлюднила звіт про вибори в Білорусі. Результати істотно відрізняються від офіційних — вибори сфальсифіковані.