Платформа «Голос» оприлюднила звіт про вибори в Білорусі. Результати істотно відрізняються від офіційних

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Платформа «Голос» оприлюднила звіт про вибори в Білорусі. Результати істотно відрізняються від офіційних

Valery Sharifulin / Contributor

У Білорусі платформа «Голос» разом із платформою «Зубр» та ініціативою «Чесні люди» представила підсумковий звіт про вибори президента, згідно з яким результати, оприлюднені ЦВК, і дані активістів істотно відрізняються.

Про це повідомляє TUT.by.

Учасникам ініціативи вдалося отримати й обробити підсумкові протоколи 1 310 виборчих дільниць — із 5 767 по всій Білорусі. «На дільницях, з яких у нас є протоколи, голосів за Світлану Тихановську в середньому у 13 разів більше, ніж на дільницях, протоколи з яких отримати не вдалося», — йдеться у звіті.

Згідно з цими 1 310 протоколами, Тихановська набрала понад 81% від підсумкової кількості голосів, озвучених на її користь Центральною виборчою комісією. «Тобто на дільницях, які залишилися необробленими (4 457), за Тихановську мали проголосувати в середньому по 26 осіб, що виглядає нереалістично, оскільки на вже оброблених ділянках за неї голосували в середньому по 360 осіб», — стверджується у звіті.

Крім цього, автори звіту зауважили, що згідно з офіційними даними з підсумкових протоколів ДВК, на 1 115 дільницях перемогу здобув Лукашенко і на 195 — Тихановська. На 195 дільницях, де офіційно перемогла Тихановська, вона набрала в середньому 56,7% голосів. Лукашенко на цих же ділянках набрав 31,3%. На 1 115 ділянках, де офіційно переміг Лукашенко, він набрав у середньому 66,6%, Тихановська на цих же ділянках набрала всього 20,4%

На решту 4 457 ділянок припадає 3 942 957 виборців. Згідно з офіційними результатами ЦВК, розподілилися наступним чином: 116 910 голосів — за Тихановську, 3 503 283 — за Лукашенка.

«Це означає, що, якщо вірити ЦВК, на решті 4 457 дільницях Тихановська набирає в середньому всього 2,97% голосів. Лукашенко ж отримує фантастичні 88,85%. Виходить, що (якщо припустити, що дані ЦВК правдиві) абсолютно випадкові 1 310 протоколів, які до нас потрапили, абсолютно унікальні та кардинально відрізняються від інших 4 457 протоколів з виборчих дільниць», — пишуть автори звіту.

Один із засновників «Голосу» Павло Лібер заявив, що вибори необхідно визнати недійсними, оскільки виявлені фальсифікації на кожній третій дільниці. «У Білорусі повинні пройти нові — чесні і прозорі — вибори президента. Підсумки виборів ЦВК взяла з повітря. Вона навіть не спромоглася перерахувати свої ж (нехай і сфальсифіковані) підсумкові протоколи з виборчих дільниць», — написав він у Facebook.