Компанія TikTok запустила окремий сайт, на якому спростовує міфи довкола свого додатку

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Компанія TikTok запустила окремий сайт, на якому спростовує міфи довкола свого додатку

konkarampelas / Pixabay

Керівництво популярного додатку для обміну короткими відео TikTok на тлі указу Дональда Трампа про заборону цієї платформи в США запустило новий акаунт у Twitter та відкрило сайт, де спростовує міфи довкола своєї роботи. Зокрема у TikTok запевняють, що не поширюють політичну дезінформацію, маніпуляції, не співпрацюють з китайськими спецслужбами і водночас не запроваджують цензуру.

Про це йдеться на новому сайті додатку tiktokus.info.

Керівництво TikTok вважає, що указ президента США щодо заборони діяльності додатку підриває довіру до країни, яка декларує верховенство права, що залучає інвестиції з усього світу. На переконання компанії, рішення Трампа «небезпечний прецедент для концепції вільного самовираження та відкритих ринків», а усі обвинувачення — хибні.

«TikTok недоступний у Китаї. Дані користувачів США зберігаються у Вірджинії із резервним копією в Сінгапурі та суворим контролем доступу працівників. TikTok ніколи не надавала жодних даних користувачів США китайському уряду, а також не робила би цього, якби компанію запитали. Будь-яка інсинуація щодо протилежного є необґрунтованою та відверто хибною», — заявляє керівництво додатку на новому сайті, посилаючись на оцінки експертів з кібербезпеки, науковців та ЗМІ.

Компанія заявляє, що постійно працює над викоріненням спроб поширення дезінформації та інших маніпулятивних матеріалів, що ставлять під загрозу політичну стабільність, та планує покращувати алгоритми платформи разом із незалежними експертами та представниками громадянського суспільства.

Чому критикують TikTok?

Власті США широко критикували TikTok за цензуру, порушення приватності та безпеки дітей. Через перебування додатку у власності китайської компанії ByteDance озвучували побоювання, що спецслужби Китаю мають через нього доступ до персональних даних користувачів.

Також пеціалісти з кібербезпеки підозрюють, що TikTok читає буфер обміну власників гаджетів Apple.

За даними кіберекспертів Талая Хая Бекрі та Томмі Миска, додаток TikTok використовує незахищений протокол http, через який передає відео та інші медіа-дані. Це покращує ефективність передачі даних, але ставить під загрозу конфіденційність користувачів, оскільки протокол http можна легко відслідкувати і навіть підробити.