У TikTok з’явився новий потенційний покупець. Це технологічний гігант Oracle, власник якого підтримує Трампа

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У TikTok з’явився новий потенційний покупець. Це технологічний гігант Oracle, власник якого підтримує Трампа

Christoph Scholz / Flickr

Компанія Oracle роздумує про купівлю частини активів популярного сервісу для обміну короткими відео TikTok, який може бути заблокований на території США, якщо залишиться у власності китайської ByteDance. Раніше про придбання TikTok думали Microsoft, Twitter та інші гіганти.

Про це повідомляє Bloomberg.

Розробник низки систем управління базами даних, бізнес-програм та іншого програмного забезпечення, Oracle — друга за величиною високотехнологічна компанія після Microsoft. До цього часу її керівництво не було зацікавлене в інвестиціях у соцмережі та програми.

За даними джерел Bloomberg, компанія веде переговори з іншими потенційними покупцями TikTok щодо можливої спільної купівлі, зокрема з інвестиційною компанією Sequoia. Наразі Oracle може потіснити Microsoft — єдиного з потенційних покупців, що підтвердив свої наміри публічно.

У китайської компанії ByteDance є час продати популярний додаток до середини вересня, інакше його робота на території США і будь-яке партнерство з американськими компаніями й окремими особами будуть заборонені.

Президент Дональд Трамп, який видав відповідний указ, вважає, що TikTok співпрацює зі спецслужбами Китаю і може загрожувати національній безпеці США. Також до TikTok мали питання американські регулятори — додаток збирав персональні дані неповнолітніх без батьківської згоди.

Наразі власник Oracle — єдиний магнат з Кремнієвої долини, який відкрито підтримує Дональда Трампа. Мільярдер Ларрі Еллісон, під керівництвом якого Oracle займається найбільш агресивним в усій високотехнологічній галузі поглинанням менших компаній, провів збір коштів на користь чинного президента у власному маєтку.

Oracle, вартість якої оцінюють у $166 млрд, має значний об’єм вільних коштів, щоб дозволити собі купити TikTok, який оцінюють у $20—50 млрд.