Вибори в Білорусі: голосування за президента завершено, час роботи дільниць не подовжуватимуть

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Вибори в Білорусі: голосування за президента завершено, час роботи дільниць не подовжуватимуть

Valery Sharifulin / Contributor

У Білорусі завершилося голосування на виборах президента.

Попри те, що десятки людей, які декілька годин стояли у чергах, так і не змогли проголосувати, вирішено не продовжувати час роботи виборчих дільниць — вони закрилися о 20:00.

Так, у Мінську деякі громадяни стояли по вісім годин. Зараз люди організовуються у групи і збирають підписи, щоби отримати можливість віддати свій голос.

Водночас для декількох мінських дільниць ЦВК зробила виняток - вперше в історії країни вони продовжили роботу. Однак очільниця ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина заявила, що негативно ставиться до подовження голосування, назвавши це «заохоченням гірших, а не кращих якостей громадян».

За даними ЦВК, вибори можна вважати такими, що відбулися — на дільниці прийшли понад 79% виборців.

Також оприлюднено результати національного екзит-полу: Олександр Лукашенко набирає 79,7%, серед його конкурентів найбільше у Світлани Тихановської — 6,8%.

«Бабель» веде текстову трансляцію і розповідає, що відбувається в Білорусі в день виборів — читайте тут.

  • Від самого ранку до Мінська стягують військову техніку. Ближче до вечора ОМОН перекрив центральну вулицю міста — проспект Незалежності. Головні будівлі оточили військові та спецтехніка.
  • У різних містах жителі повідомляли про перебої з інтернетом — проблеми фіксують у роботі Telegram, Viber, YouTube і кількох популярних новинних ресурсів.
  • Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на шостий термін. Його головна опонентка Світлана Тихановська — дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського, який зараз перебуває в СІЗО.
  • У день голосування стало відомо, що соратниця Тихановської, дружина Валерія Цепкала — Вероніка Цепкало залишила країну. Вона зараз перебуває в Москві.