Соратниця опозиційної кандидатки у президенти Білорусі Тихановської покинула країну. Вона зараз у Москві

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

9 серпня низка російських ЗМІ повідомили про те, що Вероніка Цепкало — одна із соратниць головної конкурентки Олександра Лукашенка Світлани Тихановської — покинула країну через побоювання кримінального переслідування.

Першим про це із посиланням на джерела в оточенні Цепкало повідомило агентство Интерфакс, потім підтвердили «РИА Новости». А російський телеканал «Дождь» уточнив, що вона вже в Москві.

Згодом у штабі Тихановської підтвердили інформацію російських ЗМІ — Цепкало виїхала з країни й голосуватиме в Москві.

«Ми поважаємо рішення Вероніки, ситуація непроста. Ми вважаємо, що кожен має право оцінювати ризики для себе самостійно», — йдеться в заяві штабу.

Вероніка Цепкало — дружина ексглави Парку високих технологій Валерія Цепкала, якого Центральна виборча комісія відмовилася зареєструвати кандидатом у президенти. Після цього наприкінці липня він був змушений виїхати з країни разом із двома дітьми. А Вероніка Цепкало очолила обʼєднаний штаб Тихановської.

  • 9 серпня у Білорусі проходять вибори президента.
  • Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на шостий термін. Його основний опонент — Світлана Тихановська, дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського, який зараз перебуває в СІЗО.
  • Крім Лукашенка і Тихановської, на посаду президента претендують ексдепутат Ганна Канопацька, лідер кампанії «Говори правду» Андрій Дмитрієв та голова партії «Білоруська соціал-демократична Громада» Сергій Черечень.
  • ЦВК Білорусі відмовилась реєструвати банкіра Віктора Бабарика та ексглаву Парку високих технологій Валерія Цепкала кандидатами в президенти. Першого заарештували нібито за економічні злочини, а другий змушений був виїхати з країни. Тоді штаби кандидатів обʼєдналися, його очолили три жінки — Марія Колесникова (координаторка штабу Бабарика), Вероніка Цепкало (дружина Валерія Цепкала) і Тихановська.
  • Передвиборчі мітинги Тихановської збирали тисячі людей у різних містах Білорусі — в Мінську на акцію на її підтримку прийшли понад 60 тисяч осіб. Але останні кілька днів мітинги скасовували через «невідкладні» ремонтні роботи або святкування Дня залізничних військ.
  • З початку виборчої кампанії в Білорусі правозахисники нарахували понад 700 затриманих: учасників «ланцюгів солідарності», членів ініціативних груп, активістів, політиків, блогерів, журналістів і просто пішоходів на вулицях.