У Білорусі тривають перебої з інтернетом: державний провайдер заявляє про кібератаки, Telegram для білорусів збільшив потужність

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Білорусі в день виборів президента країни, 9 серпня, з самого ранку тривають перебої з інтернетом. Жителі повідомляють про проблеми у роботі Telegram, YouTube, Viber та популярних новинних ресурсів, зокрема «Наша ніва», «Радыё Свабода», Kyky.org, Navin.by.

«Щодо сьогоднішнього дня виборів, інтернет — заблокований практично увесь. Зранку не працював навіть Instagram, в обід вже не працює Telegram», — розповів «Бабелю» Денис Лавнікевич. Він додає, що на дільницях поки спокійно: «Ніякого движу немає. Але думаю, що все стягнуть до Мінська, тому в регіонах все тихо. Чекаємо на результати».

Інша жителька — Тетяна Кабанова — також розповіла «Бабелю» про перебої в роботі інтернету. «Інтернет всюди висне, мобільного інтернету немає. Кажуть, що зовнішній VPN відключений. Я навіть на телефоні заходила під VPN, мене всюди зараз викидає. Я не можу відсилати повідомлення, фотографії та відео, нічого не доходить», — розповіла Кабанова.

Telegram спеціально для білорусів посилив проксі-сервера. «Ми посилили наш проксі-сервер для користувачів з Білорусі. Багато років ми планомірно виступаємо за свободу слова в мережі і свободу доступу до інформації в Telegram. Сьогодні в Білорусі важливий день, і ми зобовʼязані допомогти білоруським користувачам в такий складний момент. Тому ширина потоку нашого проксі була збільшена більш ніж в 15 разів. Спасибі вам, і Живе Білорусь», — повідомили у пабліку Telegram.info.

Водночас, державний провайдер «Белтелеком» заявив про нібито кібератаки на сайти державних органів. За словами гендиректора Юрія Петрученя, атаки почалися напередодні.

«Вони дуже активно йдуть з зовнішнього шлюзу, по зовнішніх каналах на сайти держорганів, ресурси «Белтелекома». Такого ніколи не було», — сказав він, припустивши, що активність кібератак ще збільшиться.

«Бабель» веде текстову трансляцію і розповідає, що відбувається в Білорусі в день виборів — читайте тут.

  • 9 серпня в Білорусі проходять вибори президента. У ЦВК заявили, що станом на 15:00 явка виборців перевищила 65%. Раніше у комісії наголосили, що вибори можна вважати такими, що відбулися.
  • З самого ранку до Мінська стягують військову техніку. Очевидці публікують фото та відео.
  • Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на шостий термін. Його основний опонент — Світлана Тихановська, дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського, який зараз перебуває в СІЗО.
  • Крім Лукашенка і Тихановської, на посаду президента претендують ексдепутат Ганна Канопацька, лідер кампанії «Говори правду» Андрій Дмитрієв та голова партії «Білоруська соціал-демократична Громада» Сергій Черечень.