Конкурентка Лукашенка Тихановська проголосувала на виборах президента Білорусі. Її прийшли підтримати близько 200 людей

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Конкурентка Лукашенка Тихановська проголосувала на виборах президента Білорусі. Її прийшли підтримати близько 200 людей

Головна конкурентка президента Білорусі Олександра Лукашенка на виборах —опозиційна кандидатка Світлана Тихановська вже проголосувала. Її прийшли підтримати близько 200 людей, повідомляє TUT.by.

Люди зустріли її аплодисментами та вигуками «Свєта» та «Молодець».

Після голосування Тихановська сказала, що чекає на чесні вибори. На запитання журналістів, чи будуть силові розгони і провокації з боку влади, сказала, що не знає, який у влади план.

«Я дуже хочу, щоб вибори були чесними, тому що якщо владі нічого боятися, якщо весь народ за Олександра Григоровича [Лукашенка], то ми ж з цим погодимося, якщо вибори чесні. Тому я дуже сподіваюся на чесні вибори», — наголосила Тихановська.

Вона додала, що планує поїхати у штаб і там очікувати оголошення попередніх результатів виборів.

9 серпня у Білорусі проходять вибори президента. У ЦВК заявили, що станом на 15:00 явка виборців перевищила 65%. Раніше у комісії наголосили, що вибори можна вважати такими, що відбулися.

У день голосування стало відомо, що соратниця Тихановської, дружина Валерія Цепкала — Вероніка Цепкало залишила країну. Вона зараз перебуває у Москві.

  • Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на шостий термін. Його основний опонент — Світлана Тихановська, дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського, який зараз перебуває в СІЗО.
  • Крім Лукашенка і Тихановської, на посаду президента претендують ексдепутат Ганна Канопацька, лідер кампанії «Говори правду» Андрій Дмитрієв та голова партії «Білоруська соціал-демократична Громада» Сергій Черечень.
  • ЦВК Білорусі відмовилась реєструвати банкіра Віктора Бабарика та ексглаву Парку високих технологій Валерія Цепкала кандидатами в президенти. Першого заарештували нібито за економічні злочини, а другий змушений був виїхати з країни. Тоді штаби кандидатів обʼєдналися, його очолили три жінки — Марія Колесникова (координаторка штабу Бабарика), Вероніка Цепкало (дружина Валерія Цепкала) і Тихановська.
  • Передвиборчі мітинги Тихановської збирали тисячі людей у різних містах Білорусі — в Мінську на акцію на її підтримку прийшли понад 60 тисяч осіб. Але останні кілька днів мітинги скасовували через «невідкладні» ремонтні роботи або святкування Дня залізничних військ.