Вибори в Білорусі: до Мінська стягують військову техніку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

До Мінська у день виборів президента Білорусі стягують військову техніку. Кілька місцевих Telegram-каналів публікують відео та фото очевидців.

Військова техніка почала зʼявлятися на вулицях Мінська ще зранку — перед початком голосування. У місті зафіксували колони бронетранспортерів. На вʼїздах до столиці працівники ДАІ та військові з автоматами перевіряють автомобілі.

Крім техніки, вантажівки везуть до Мінська колючий дріт.

9 серпня у Білорусі проходять вибори президента. У ЦВК заявили, що станом на 15:00 явка виборців перевищила 65%. Раніше у комісії наголосили, що вибори можна вважати такими, що відбулися.

«Бабель» веде текстову трансляцію і розповідає, що відбувається в Білорусі в день виборів — читайте тут.

  • Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на шостий термін. Його основний опонент — Світлана Тихановська, дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського, який зараз перебуває в СІЗО.
  • Крім Лукашенка і Тихановської, на посаду президента претендують ексдепутат Ганна Канопацька, лідер кампанії «Говори правду» Андрій Дмитрієв та голова партії «Білоруська соціал-демократична Громада» Сергій Черечень.
  • ЦВК Білорусі відмовилась реєструвати банкіра Віктора Бабарика та ексглаву Парку високих технологій Валерія Цепкала кандидатами в президенти. Першого заарештували нібито за економічні злочини, а другий змушений був виїхати з країни. Тоді штаби кандидатів обʼєдналися, його очолили три жінки — Марія Колесникова (координаторка штабу Бабарика), Вероніка Цепкало (дружина Валерія Цепкала) і Тихановська.
  • Передвиборчі мітинги Тихановської збирали тисячі людей у різних містах Білорусі — в Мінську на акцію на її підтримку прийшли понад 60 тисяч осіб.