Вибори в Білорусі: до Мінська стягнули військову техніку, у кількох містах спостерігають перебої з інтернетом

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Перед виборами президента Білорусі в Мінську стала зʼявлятися військова техніка. У місті помітили колони бронетранспортерів. Сьогодні, 9 серпня, в країні день основних виборів президента.

Про це повідомляє TUT.BY.

Начальник управління охорони правопорядку МВС Білорусі Дмитро Курʼян розповів, що у звʼязку з президентськими виборами працівники МВС переведені на посилений варіант служби.

Водночас кілька Telegram-каналів повідомили, що в країні почалися перебої з інтернетом. Не працює YouTube та популярні новинні ресурси.

Видання TUT.BY пише, що про перебої повідомили жителі Мінської області, Вітебська, Бобруйська. Читачі видання пишуть, що «дуже повільно завантажуються файли в Telegram без проксі-сервісу», «дуже повільно завантажується YouTube», «відвалюються Google-сервіси», «за Мінськом і в Мінську не відкривається платформа zubr.in», «не відкривається сайт Віктора Бабарика ні через ByFly, ні через А1, ні через МТС».

Заступник гендиректора «Белтелекому» з технічних питань Вадим Шайбаков заявив, що це може бути «через зарубіжний трафік у великій кількості».

Cьогодні у Мінську проходить основний день голосування на виборах президента. До цього, 4 серпня, тут стартувало дострокове голосування, яке тривало 5 днів. У ньому, за повідомленням ЦВК, взяли участь 41,7% білорусів. Це 2 854 336 виборців.

  • Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на шостий термін. Його основний опонент — Світлана Тихановська, дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського, який зараз перебуває в СІЗО.
  • ЦВК Білорусі відмовилась реєструвати банкіра Віктора Бабарика та ексглаву Парку високих технологій Валерія Цепкала кандидатами в президенти. Першого заарештували нібито за економічні злочини, а другий змушений був виїхати з країни. Тоді штаби кандидатів обʼєдналися, його очолили три жінки — Марія Колесникова (координаторка штабу Бабарика), Вероніка Цепкало (дружина Валерія Цепкала) і Тихановська.
  • Передвиборчі мітинги Тихановської зібрали тисячі людей у різних містах Білорусі — в Мінську на акцію на її підтримку прийшли понад 60 тисяч осіб. Але останні кілька днів мітинги скасовували через «невідкладні» ремонтні роботи або святкування Дня залізничних військ.