У ЦВК Білорусі заявили, що на деяких дільницях вже не вистачає бюлетенів. Загальна явка перевищила 79%

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Глава Центральної виборчої комісії Білорусі Лідія Єрмошина заявила, що на деяких дільницях не вистачає виборчих бюлетенів. За даними ЦВК, явка станом на 18:00 становить понад 79%. Про це вона заявила в ефірі одного з телеканалів, повідомляє держагенство Белта.

За її словами, деякі виборці нібито навмисно псують бюлетені. «Псують один, приходять отримати другий, псують знову. Виборчі комісії не мають такого резерву бюлетенів. Це провокація», — сказала Єрмошина.

Крім того, глава ЦВК заявила, що попри довгі черги виборців, які можуть не встигнути проголосувати, дільниці закриються о 20:00. «Закон передбачає голосування до 20:00, ЦВК не вносить зміни в закон. Тобто, комісії повинні закритися», — сказала Єрмошина.

Водночас, незалежні спостерігачі повідомляють, що щонайменше на двох дільницях у Мінську явка вже перевищила 100%, пише TUT.by.

  • 9 серпня в Білорусі проходять вибори президента. У низці міст Білорусі та у столицях європейських держав вишикувалися черги до виборчих дільниць. Зокрема, у Києві біля посольства Білорусі очікували близько 500 охочих проголосувати.
  • З самого ранку до Мінська стягують військову техніку. Ближче до вечора ОМОН перекрив центральну вулицю міста — проспект Незалежності. Головні будівлі оточили військові та спецтехніка.
  • У різних містах жителі повідомляють про перебої з інтернетом — проблеми фіксують у роботі Telegram, Viber, YouTube та кількох популярних новинних ресурсів.
  • Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на шостий термін. Його основний опонент — Світлана Тихановська, дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського, який зараз перебуває в СІЗО.
  • Крім Лукашенка і Тихановської, на посаду президента претендують ексдепутат Ганна Канопацька, лідер кампанії «Говори правду» Андрій Дмитрієв і голова партії «Білоруська соціал-демократична громада» Сергій Черечень.
  • «Бабель» веде текстову трансляцію і розповідає, що відбувається в Білорусі в день виборів — читайте тут.