У Білорусі опублікували результати державного офіційного екзит-полу — у Лукашенка понад 79%

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Білорусі опублікували результати державного офіційного екзит-полу — у Лукашенка понад 79%

Гонтар Володимир / УНІАН

У Білорусі одразу після закриття виборчих дільниць опублікували результати національного екзит-полу. Згідно з ним, за чинного главу держави Олександра Лукашенка проголосували 79,7% виборців.

Його головній конкурентці, опозиційній кандидатці Світлані Тихановській екзит-пол віддає 6,8% голосів.

Далі, за даними екзит-полу, ідуть ексдепутатка Анна Конопацька (2,3%), лідер кампанії «Говори правду» Андрій Дмитрієв (1,1%), голова партії «Білоруська соціал-демократична громада» Сергій Черечень (0,09%).

Проти всіх, за даним екзит-полу, проголосували 9,2% виборців.

Екзит-пол проводила Молодіжна лабораторія соцдосліджень на замовлення національного представництва Міждержавної телерадіокомпанії «Мир». Опитування проводили на 320 дільницях, опитали 12 340 людей.

Згодом провладний аналітичний центр Ecoom оприлюднив результати телефонного опитування, які оприлюднило держагенство Белта. За їх результатами, за Лукашенка проголосували 78,9%, а за Тихановську — 7,1%.

За даними Центральної виборчої комісії, явка станом на 18:00 становила понад 79%.

  • 9 серпня в Білорусі проходять вибори президента. У низці міст Білорусі та столицях європейських держав вишикувалися черги до виборчих дільниць. Зокрема, у Києві біля посольства Білорусі очікували близько 500 охочих проголосувати.
  • Із самого ранку до Мінська стягують військову техніку. Ближче до вечора ОМОН перекрив центральну вулицю міста — проспект Незалежності. Головні будівлі оточили військові та спецтехніка.
  • У різних містах жителі повідомляють про перебої з інтернетом — проблеми фіксують у роботі Telegram, Viber, YouTube і кількох популярних новинних ресурсів.
  • «Бабель» веде текстову трансляцію і розповідає, що відбувається в Білорусі в день виборів — читайте тут.