У Києві під СБУ проходить акція на підтримку Стерненка. Він прийшов на допит

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Києві під будівлею слідчого управління Служби безпеки (Аскольдів провулок, 3А) зібралися сотні активістів, серед яких депутати та експолітики, на підтримку Сергія Стерненка — активіста і блогера, якому сьогодні можуть вручити підозру у справі про третій напад на нього в Одесі.

На акцію «Руки геть від Стерненка» прийшли активісти Назар Кравченко та Сергій Філімонов, які раніше заявили про тиск з боку «Нацкорпусу», колишня міністр охорони здоровʼя Уляна Супрун, колишній голова митниці Максим Нефьодов, ексміністр інфраструктури Володимир Омелян, нардепи від партії «Голос» та інші.

Перед будівлею СБУ встановили імпровізовану сцену, на якій відіграв сет Dj Tapolsky.

Стерненко через затори у місті запізнився на 30 хвилин. По приходу на місце він подякував усім присутнім і вкотре заявив, що не винен. Він сказав, що виклик до СБУ, як і вся справа, це тиск з боку міністра МВС Арсена Авакова і генпрокурора Ірини Венедіктової.

Стерненко додав, що сьогодні його можуть затримати, але він сподівається, що прокурори не прийматимуть «незаконних рішень».

«Бабель»

«Бабель»

Після того, як Стерненко пішов на допит, активісти запалили фаєри і почали скандувати «Аваков чорт!»

В СБУ заявили, що Стерненку сьогодні не буде підозри. «Сергія Стерненка викликано на 9:00 18 травня для проведення окремих слідчих та процесуальних дій, які на даний момент часу не пов’язані з оголошенням йому про підозру», — сказано в повідомленні.

Справа Стерненка

25 травня 2018 року в Одесі на Стерненка було скоєно напад, внаслідок якого один з нападників отримав смертельне ножове поранення. Справу спочатку розслідувала поліція Одеси, але потім її передали до СБУ через можливу причетність поліції до нападу. Стерненко повʼязує напад зі своєю діяльністю активіста та протестами проти забудов в Одесі. В організації нападу він звинувачує мера Геннадія Труханова.

Зараз проти активіста виступають нардепи від ОПзЖ, депутат Максим Бужанський, Анатолій Шарій, ексзаступник глави Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов та інші. Вони стверджують, що Стерненко скоїв убивство під час побутового конфлікту. Сам Стерненко звинувачує у медійній кампанії проти нього міністра Арсена Авакова, який, за його словами, тисне на генпрокурора і вимагає тюремного терміну.