Адвокат Трампа не поговорив у Києві зі звільненим прокурором Куликом, який вів справу Burisma. Але зустріч відбудеться

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані під час візиту до Києва минулого тижня планував зустрітися зі звільненим з Генпрокуратури прокурором Костянтином Куликом. Про це theБабелю розповів колишній співробітник посольства України в США Андрій Теліженко, йдеться у статті «Адвокат Трампа Рудольф Джуліані знімає серіал про поганих демократів. У головних ролях — українські політики».

Джуліані не вдалося зустрітися з Куликом. За словами Теліженка, зустріч з експрокурором спершу не планувалася, але він припускає, що незабаром вона може відбутися.

У статті йдеться, що Кулик, якого нещодавно звільнили з Генпрокуратури, з 2014 року розслідував економічні злочини «сімʼї» Януковича. Зокрема, як його оточення через офшори виводило гроші в американський хедж-фонд Tempelton Fund, а той купував облігації внутрішньої державної позики України. Теліженко розповідає, що у фонді «замішані і Байден, і Burisma, і демократи, і [Петро] Порошенко».

Також Кулик займався справою Burisma і раніше розповідав, що син Джо Байдена отримував в Україні гроші «незаконного походження».

За даними theБабеля, поки що Кулик ніяких документів Джуліані не передавав і на питання щодо можливої зустрічі з ним відповідати відмовився.

Чим цікавий Кулик?

У березні він направив поштою підозри близьким соратникам тоді ще чинного президента Петра Порошенка, зокрема заступнику голови АП Олексію Філатову, колишній голові НБУ Валерії Гонтаревій, ексголові АП Борису Ложкіну та іншим, у можливому отриманні грошей від олігарха Сергія Курченка. У Генпрокуратурі тоді заявили, що підозри у цій справі справді вручили 98 особам, зокрема й високопосадовцям, але соратникам Порошенка — незаконно.

Кулик вів розслідування щодо газової компанії Burisma і приймав рішення про включення до справи Хантера Байдена — сина Джо Байдена, конкурента президента США на виборах.

Кулик також проходив у справі про незаконне збагачення на суму 2,8 млн грн на посаді прокурора сил АТО з 2015 року. За версією слідства, у період з 2011 до 2015 року, перебуваючи на службі в органах прокуратури, Кулик отримав сукупний дохід понад 1,67 млн грн. Більшість цих коштів була витрачена в закладах харчування, на автозаправних станціях і в магазинах. Водночас у цей же період витрати Кулика перевищили його дохід на 2,6 млн грн і склали близько 3,4 млн грн.